Egyszer úgyis meg kell halni

óriásbomba, óbuda, kiürítik a környéket, reggeli életképek
Vágólapra másolva!
Sikerült hatástalanítani azt az 500 kilogrammos amerikai légibombát, amit szerdán találtak az Északi összekötő vasúti hídnál, így a budai oldalon élők visszatérhetnek otthonaikba. Az [origo] reggel a helyszínről tudósított a kitelepítésről, az óbudaiak akkor azt mondták, inkább mérgesek, mint kétségbeesettek, amiért el kellett hagyniuk a lakásukat. Néhányan kisebb értéktárgyaikat is magukkal vitték, hátha mégis baj lesz. A helyszínen nagyjából 100 rendőr felügyelte a kitelepítést. A bomba felrobbanása esetén súlyos károk keletkezhettek volna a környék épületeiben, a közelben tartózkodók pedig súlyosan megsérülhettek volna.
Vágólapra másolva!

Pénteken kora délutánra a tűzszerészeknek sikerült hatástalanítaniuk a budapesti Duna-szakaszon talált bombát. Várkonyi Melinda főhadnagy, a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs tisztje a helyszínen közölte: a budai oldalon élők visszatérhetnek otthonaikba. A pesti oldalon, illetve a vasúti hídon és a folyón továbbra is életben van a korlátozás, mert a bomba két gyújtószerkezetét a parton semmisítik meg.

Az Északi összekötő vasúti híd pillérei között, a vízben talált 500 kilós bomba miatt korábban egy kilométeres körzetben kellett kitelepíteni az óbudai lakókat. Az [origo] helyszíni tudósítójának tapasztalata szerint a lakók közül volt, aki aggódott, hogy a bomba felrobban, ezért kisebb értéktárgyait is magával vitte a reggeli kitelepítésnél, de volt, aki rá se hederített az óriásbombára. Reggel nyolc óra körül megérkeztek a helyszínre a rendőrök, tudósítónk szerint közel százan is lehettek. Nekik az volt a feladatuk, hogy ellenőrizzék a terület kiürítését.

A hídhoz közeli Pók utcai lakótelepen és környékén lakók az [origo] tapasztalatai szerint előző este mind értesültek a kiürítésről, és reggel többségében rendre elhagyták otthonaikat. Egyikük azt mondta: még sose látott ilyen nagy mozgást reggel. Tudósítónk szerint a buszmegállók tömve voltak, az autók folyamatosan mennek kifelé a lakótelepről. A rendőrök egyesével járták végig a lakásokat, és mindenhová becsöngettek, hogy ellenőrizzék, mindenki elment-e. "Az akció nagyjából 3500 lakást és 8000 embert érintett" - mondta az [origo]-nak Várkonyi Melinda főhadnagy. Röviddel dél utánra kiürítették a III. kerület veszélyeztetett részét, és elvégezték a biztonsági ellenőrzést az érintett házakban, így a búvárok megkezdhették a második világháborús bomba kiemelését.

Az Északi összekötőnél a Duna-parton már reggel 8 előtt is teljesen nyugodt volt a város, a hídnál - amely alatt a féltonnás bomba volt - a honvédség aknamentesítő hajója helyezkedett pozícióba, a budai oldalon egy csónakban két katona várakozott, de Pest felől már nem engedték a hídra az [origo] egyik munkatársát, Budáról viszont fel lehetett hajtani a hídra. Fél nyolc körül még kerékpárosok, gyalogosok közlekedtek a hídon. Sőt, személyvonatok is áthaladtak rajta, és egy személyszállító luxushajó is átment a híd alatt fél nyolc előtt.

A híd részlegesen biztosan leomlana

A kiemelt bombáról Várkonyi Melinda azt mondta: az egy 60 centiméter átmérőjű és 100-120 centiméter hosszú amerikai romboló bomba. Az ilyen bombák nem mennek ritkaságszámba az Északi vasúti összekötőnél, mert a második világháború alatt ezt a hidat keményen bombázták. Várkonyi szerint 2007-ben és 2008-ban is találtak hét darab ilyen bombát. Arra a kérdésre, hogy mekkora pusztítást végezne, ha felrobbanna, a kommunikációs tiszt azt mondta: jelentős anyagi kárt és sérüléseket okozna. A híd részlegesen biztosan leomlana, egy esetleges robbanásban a szétszóródó repeszek veszélyeztetnék a környéken lakókat, súlyos sérüléseket, akár halált is okozhatnának. További veszély volt, hogy a robbanáskor olyan hatalmas lökéshullám keletkezhetett volna, ami komoly károkat okozna a környező épületekben: lerepülnének a cserepek, betörnének az ablakok, de az nem valószínű, hogy az épületekben szerkezeti kár keletkezne.

Forrás: Facebook/Óbuda-Békásmegyer

A honvédség tűzszerész búvárjai reggel kilenc órakor két csónakkal mentek be a hajóhoz. Egyikük az [origo]-nak azt mondta, hogy körülbelül hat méter mély a Duna a bomba körül, és mivel most viszonylag tiszta a víz, jók a látási viszonyok, a víz alatt körülbelül 40 cm-re lehet látni. A bomba kiemelésén összesen hét búvár dolgozott félórás váltásokban, feladatuk délelőtt az volt, hogy az iszapba fúródott bombát kiszabadítsák, és a különböző hevedereket körben rákössék. A meder alján a búvárok gyalogsági ásóval ásták körbe az 500 kilogrammos bombát, amit végül a hajó daruja emelt ki. A búvár azt mondta, ez nem olyan, mint egy ecsettel végzett régészeti munka, konkrétan ásásról van szó, ami a bomba körül mégsem annyira veszélyes. Arra kell vigyázni, hogy a munka közben a bomba két végén lévő gyújtószerkezetet ne sértsék meg - magyarázta.

"Hetven év alatt hogyhogy nem találták meg?"

A kitelepített területen reggel néhány lakó aggódva, vagy dühösen hagyta el a lakását, mások azonban ügyet sem vetettek a veszélyre. Egy középkorú férfi azt mondta tudósítónknak: külön azért jött ki a lakótelepre, hogy elvigye egy idős ismerősét a kitelepítés miatt. "Tegnap hallottuk a bomba hírét a rádióban, meglepődtem, de nem félek egyáltalán, hiszen nem ritka errefelé a hasonló riasztás." Tavasszal is volt hasonló kitelepítés, egy patakban találtak bombagyanús tárgyat, amiről kiderült, hogy csak egy cső volt, alaptalan volt a riasztás. Egy kutyát sétáltató öregasszony viszont azt mondta, hogy Újpestre megy a nővéréhez. Ő aggódott, ezért kisebb értékeit is magával vitte. Egy fiatalabb lány viszont nevetve közölte, hogy ugyanúgy megy munkába, mint eddig, úgyis csak bérli a lakást, ahol lakik.

Nem aggódtak a hajléktalanok sem, egyikük azt mondta, hogy a rendőrök nagyon rendesek voltak, őket is figyelmeztették. "Én alig fogtam fel az egészet, olyan részeg voltam, mint az atom, de szépen elmondták, mi a helyzet és hova kell menni". Barátja, Csaba elmondta, nem fél, "egyszer úgyis meg kell halni, nem akarok, de sosem tudhatja az ember, mikor jön el a pillanat". A Római-parton pedig egy épp kerékpározni induló, középkorú nő azt mondta: még teker egyet ebben a jó időben, és reméli, hogy mire visszaér, minden rendben lesz. Bízik benne, hogy a tűzszerészek értenek hozzá, és ha eddig nem robbant fel, akkor most sem fog. "Különben is drága az a híd, nem engedik elrepülni, nincs az ország abban az anyagi helyzetben, hogy hagyják pusztulni" - tette hozzá.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Búvár ereszkedik a Dunába a bomba kiemeléséhez - A képre kattintva galéria nyílik!

Egy középkorú házaspár viszont arról panaszkodott az [origo]-nak, hogy hozzájuk fel sem csengettek, csak tegnap késő este látták a kiköltözésre felszólító papírt a lépcsőházban. Szerencsére volt másik lakásuk, ahová mehettek, de nekik és a szomszédaiknak is elég nagy gondot okozott a kitelepítés. A szomszédban élő kisgyerekes családnak egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy mit tudnak kezdeni egy ilyen helyzetben. "Hetven év alatt hogyhogy nem találták meg ezt a bombát?" - kérdezte felháborodva az éppen indulni készülő férfi, aki szerint a Duna ezen szakaszán hatalmas a hajóforgalom, minden jacht és hajó fenekén akkora radar van, hogy még egy focilabdányi kavicsot is ki tudnak kerülni. Szerinte botrány, hogy hetven év alatt egy ekkora bombát senki nem vett észre. Több mint tíz éve laknak itt, és szörnyű belegondolni, hogy ez a bomba végig itt volt. Ők is, ahogy mindenki a házban, aggódott, hogy mi lesz, ha a bomba felrobban. "Ki vállalja a felelősséget ezért? Természetesen senki" - mondta a férfi.

Az [origo] tudósítója egy irodaházba is bement. Az iroda vezetője azt mondta, hogy őket is elég váratlanul érte a dolog, azon gondolkodnak, hogy ki hova tud menni. "Elég kellemetlen egy egész napi munkakiesés nekünk. Van, aki elmegy haza, de van, aki csak elindul a városba. Viszünk magunkkal annyi munkát, amennyit tudunk, de elég nagy gondot okoz ez az egész" - mondta az iroda vezetője.

Csak néha állt le a forgalom

A vasúti forgalom és a vízi közlekedés végül a bombánál folyó munkálatok idejére sem állt le teljesen. Csütörtökön azért nem engedtek egy ideig még kajakosokat sem a híd közelébe, mert a búvár tűzszerész vizsgálata idején ez veszélyes lett volna. Pénteken reggel azonban ismét több vonat haladt át a hídon, és egy nagy folyami luxus-utasszállító is elhaladt alatta. Várkonyi Melinda délelőtt az [origo]-nak azt mondta, hogy péntek délelőtt csak négyszer fél órára zárták le a vasúti hidat, amikor a búvár tűzszerészek lementek előkészíteni a bomba kiemelését. A terület kiürítése után, dél körül kezdték a bomba kiemelését, amit a tervek szerint az aknamentesítő hajóra helyeztek. A fedélzeten tették szállíthatóvá a tűzszerészek: ehhez kiszerelik belőle a gyújtószerkezeteket, majd elszállítják a honvédség hadikikötőjébe. Budapesten a bombát nem kell keresztülszállítani, viszont a Megyeri híd alatt át fog hajózni. A lezárt területet csak az elszállítás után nyitották meg.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Csónakkal vitték a búvárokat az aknamentesítő hajóra - A képre kattintva galéria nyílik!

A híd két pillére között szerdán találták a féltonnás, második világháborús amerikai bombát, amelyről a tűzszerészek megállapították, hogy éles. A kiemelés és elszállítás idejére a bomba egy kilométeres körzetét zárták le, ez a III. és XIII. kerületet érintette. A féltonnás bomba 30 fokos szögben állt a mederben.

A XIII. kerületben többnyire lakatlan területeket érintett a lezárás, kiürítették a Népszigetet, a határ a Váci út Duna felé eső pereme volt, a közlekedésben nem voltkorlátozás. Óbudán a lezárás a Monostori utca-Drótos utca, Kadosa utca, Keve utca, Silvanus sétány, Vitorla utca, Lőpormalom utca, Pók utca, Jégtörő utca, Graphisoft park és a Duna által határolt területet érintette. A rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség emberei a közös képviselők segítségével és személyesen minden egyes kapuban elhelyezték a lakossági felhívást csütörtökön.

A Pók utcai lakótelep részleges lezárása, valamint a Dunán bevezetett hajózási zárlat miatt módosult a 106-os busz, valamint a D11-es és D12-es hajók menetrendje pénteken - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.