Összefogást teremtene Bajnai egyesülete

Bajnai Gordon visszatér a politikai életbe,
Vágólapra másolva!
Széles választói összefogás megteremtője, "társszervezője" kíván lenni a csütörtökön Bajnai Gordon volt kormányfő vezetésével megalakult Haza és Haladás Egyesület.
Vágólapra másolva!

A bejegyzés alatt álló szervezet arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szinte minden területet érintő válsághelyzet felszámolását tekinti céljának, ehhez "új és régi szereplők, szervezetek kölcsönös változására, majd együttműködésére van szükség". Véleményük szerint egy új politikai korszak nemzeti céljait nem jelölheti ki és nem képviselheti csupán egyetlen erő, párt vagy világnézet, hanem meggyőző többség, időtálló és széles választói összefogás szükséges. A Haza és Haladás ennek egyik megteremtője akar lenni, és ebben szívesen veszi minden, a céljaival egyetértő, "hazáját szerető és tettre kész demokrata" hozzájárulását.

A tájékoztatás arra is kitér, hogy a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, amelyet két évvel ezelőtt hozott létre Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, a jövőben is önállóan, az egyesülettől jogi értelemben függetlenül folytatja tevékenységét.

A Haza és Haladás Egyesület megalakulásáról csütörtökön számolt be a Népszabadság Online, amelynek értesülése szerint az alapítók között van Oszkó Péter és Balázs Péter, a Bajnai-kormány pénzügy- és külügyminisztere, Szigetvári Viktor, aki az MSZP kampányfőnöke volt 2006-ban és 2010-ben, Felcsuti Péter, a bankszövetség korábbi vezetője, valamint Vörös T. Károly, a Népszabadság egykori főszerkesztője.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A szocialista kormányt 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezető Bajnai Gordon felszólal az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) elnevezésű Facebook-csoport október 23-ai demonstrációján, és várhatóan ott beszél majd egyesületének céljairól és lehetőségeiről. Az LMP korábban jelezte, hogy nem vesz részt a tüntetésen.

A Fideszben egyelőre nem tartanak Bajnai Gordon politikai visszatérésétől. Amint arról az [origo] korábbi cikke beszámolt, a volt kormányfőt az IMF miniszterelnökének, bukott embernek és elfuserált libapásztornak nevezik a Fideszben, legalábbis azok a képviselők és kormánytagok, akik egyáltalán hajlandóak kiejteni a nevét. Orbán Viktor maga sem foglalkozik a kérdéssel.

Olvassa el az [origo] munkatársának véleményét az ellenzéki összefogásról a Komment.hu-n.