Közel kétmilliárdot költöttek utazásra a minisztériumok

Vágólapra másolva!
Több százmillió forintot költöttek külföldi utazásra a különböző minisztériumok 2012 első felében, a Blikk összesítése szerint a kormány utazási költségvetése augusztusig közel kétmilliárdot tett ki. A lap gyűjtése szerint egy-egy állami vezető néhány napos útja is több millió forintba kerül, az azonban nem derül ki, hogy a végösszeg sokkal több-e, mint a korábbi években.
Vágólapra másolva!

Idén eddig több mint 1,8 milliárd forintba kerültek a minisztériumok munkatársainak külföldi kiküldetései - írja szombati számában a Blikk. A lap a minisztériumoktól kikért adatokat összegezve számolta ki, hogy eddig mennyit költött 2012-ben hivatalos utazásokra a kormány.

A lap szerint a legnagyobb összegről a Honvédelmi Minisztérium számolt be: az augusztusi állapot szerint 606 millió forintot költöttek. Hozzátették: ebbe olyan költségeket is belevettek, mint a repülőgép-pilóták kanadai vagy csehországi kiküldetése, illetve egyéb nemzetközi missziókba való kiutazás.

A Blikk szerint őket 326 millióval a Vidékfejlesztési Minisztérium követi, nem sokkal lemaradva a nemzetgazdasági tárca 322 milliója mögött. Számottevőek voltak még a külügy (217 millió) és a fejlesztési minisztérium (100 millió) tételei is, de a lap nem közli, hogy ezek az összegek meghaladják-e a tavalyi költségeket.

A Blikk külön felsorolta ugyanakkor azt is, hogy egyes állami vezetők nagyobb külföldi útjai mennyibe kerültek: ebből a listából kiderül, hogy egyes államtitkárok néhány napos utazásai is milliókat emésztettek fel. A vezetők kiküldetései közül a lap szerint Csizmadia Norbert fejlesztési államtitkár kínai útja volt a legdrágább, amely 14,8 millió forintba került. Igaz, ezen a kiküldetésen 49 nem állami vezető is részt vett.

A listában szerepel többek között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki 2 millióból hozott ki egy 4 napos amerikai utat, és Kardeván Endre vidékfejlesztési államtitkár is, aki 3 millióért ment Szaúd-Arábiába. Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter 8 napos brazíliai útja 5,2 millió forintba került, Hoffman Rózsa oktatási államtitkár pedig 1,8 millióért ment ugyanide.