Erős garanciákat akar az LMP a Bajnaival való együttműködéshez

Vágólapra másolva!
Az LMP novemberi kongresszusa fog dönteni arról, hogy célszerű-e csatlakoznia a pártnak a Milla, a Szolidaritás és a Bajnai Gordon vezette Haza és haladás Egyesület által alapított Együtt 2014 mozgalomhoz. Jávor Benedek frakcióvezető szerint együttműködésről csak akkor lehet szó, ha az LMP erős garanciákat kap arra, hogy megvalósulnak az általuk képviselt értékek. Bajnaival kapcsolatban szerinte már most vannak kérdőjelek.  
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy az LMP részt vegyen az Együtt 2014 választói mozgalomban, garanciákat kell látnia a párt legfontosabb programpontjainak megvalósulásához. Az együttműködés lehetőségeiről a Lehet Más a Politika novemberi kongresszusa dönt - mondta az MTI-nek szerdán Jávor Benedek, aki már most ellentmondásosnak látja Bajnai Gordon személyét a mozgalom vezetőjeként.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy október 23-án a Milla rendezvényén három szervezet olyan együttműködést jelentett be, amely erős középerő megteremtését célozza az Orbán-kormány leváltásának érdekében. Hangsúlyozta, az LMP már január óta arról beszél, hogy olyan összefogásra van szükség, amely a belpolitikai közép elfoglalásával át tud nyúlni a hagyományos törésvonalakon, és meg tudja szólítani a Fideszről leszakadt, illetve a balközéphez tartozó választókat is. Ez a célja egyebek mellett az LMP, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) Egyesület és a 4K! részvételével létrehozott Új pólus elnevezésű kezdeményezésnek is.

Jávor Benedek szavai szerint Bajnai Gordon javaslata önmagában nem idegen attól, ahogyan az LMP az Orbán-kormány leváltásáról gondolkodik, de az elképzelés tartalmi elemeiről jelenleg csak nagyon keveset lehet tudni.

A frakcióvezető elmondta, egyelőre hivatalosan nem kérték fel őket a csatlakozásra. Az LMP novemberi kongresszusa dönt arról, hogy egy ilyen típusú együttműködés kívánatos-e a párt számára - tette hozzá.

A kritériumaikat sorolva közölte, az esetleges együttműködés csak akkor képzelhető el, ha az LMP erős garanciákat kap arra, hogy megvalósulnak az általuk képviselt értékek. Példaként említette a társadalmi igazságosság és mobilitás megteremtését, valamint a fenntarthatóság és a részvételi demokrácia megerősítését.

Hangsúlyozta: pártjuknak mérlegelnie kell, hogy a 2010 előtti kormányzásért felelős szereplőkkel lehetséges-e hitelesen kialakítani egy olyan programot, amely többek között ennek az időszaknak a kritikáját is megfogalmazza.

Bajnai Gordon a Milla október 23-i demonstrációján jelentette be, hogy visszatér a politikába, és az általa alapított Haza és haladás Egyesület a Millával és a Szolidaritás Mozgalommal közösen Együtt 2014 néven választási mozgalmat indít a jelenlegi kormány 2014-es leváltása érdekében.

Az LMP egyelőre meglehetősen megosztott az összefogás és Bajnai megítélésében. Több LMP-s képviselő, köztük Schiffer András semmilyen együttműködést nem támogat Bajnai Gordonnal, és egy hvg.hu-nak adott interjújában megfogalmazott kijelentése szerint nem tudná elképzelni az LMP-t sem egy Orbán-, sem egy Bajnai-kormányban. Jávor Benedek frakcióvezető ezt később Schiffer András magánvéleményének nevezte. Maga a frakcióvezető egyébként LMP-s forrásaink szerint ugyan nem tartaná problémamentesnek az összefogást Bajnaival, de jóval nyitottabb a kérdésben. Erről azonban Jávor egyedül nem dönthet, mert a párt alapszabálya szerint nem a frakció vagy a frakcióvezető, hanem a kongresszus határozhat bármilyen együttműködésről.

Az LMP megosztottsága amúgy már politikusainak a Milla rendezvényén való részvételében is megmutatkozott: a párt választmánya múlt szerda este órákig vitatkozott arról, hogy buzdítsák-e a párt szavazóit a tüntetésen való részvételre. Jávor Benedek pénteken végül is azt mondta, hogy az LMP hivatalosan nem vesz majd részt a tüntetésen, a párt tagjai és szimpatizánsai maguk döntik el, hogy elmennek-e az eseményre.