Ami az MSZP nélkül történik, az nincs

Bajnai Gordon és az MSZP, Mesterházy és Lendvai társaságában a párt kongresszusán, a Hungexpo vásárközpontban, 2009
Vágólapra másolva!
Az MSZP nyitott arra az ellenzéki összefogásra, amelyet október 23-án hirdetett meg Bajnai Gordon, de azt szeretnék, ha a kormány leváltásán dolgozók hozzájuk igazodnának, hisznek nekik tapasztalatuk, támogatottságuk és szervezetük is van. Az [origo]-nak nyilatkozó pártvezetők szerint korai még azon gondolkodni, hogy ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, de van, aki szerint a pártban nagy az igény, hogy Horn Gyula után végre megint egy ízig-vérig szocialista politikussal fussanak neki a kampánynak.
Vágólapra másolva!

A szocialisták azt mondják, nem volt semmilyen vita az MSZP szerdai elnökségi ülésén Bajnai Gordon október 23-ai bejelentéséről. Bajnai Gordon ünnepi beszédében Együtt 2014 néven új mozgalmat hirdetett, korszakváltást sürgetett, és kijelentette, csak úgy váltható le a kormány, ha új politikai közép szerveződik. Két MSZP-s elnökségi tag is azt mondta az [origo]-nak, az elnökségi ülésen "mindenki egyetértett abban, hogy az MSZP nyitott lesz az új mozgalom felé", és szívesen egyeztet a programokról a most megalakult szervezettel.

Az MSZP-sek úgy döntöttek, azzal is jelzik együttműködési szándékot, hogy a jövőben a szocialista politikusok "eleresztik a fülük mellett", ha a mozgalomból valaki rosszat mond az MSZP-kormányokra: "senkire nem borítunk asztalt, nem rugózunk az elmúltnyolcévezéseken" - mondta egy elnökségi tag. Az MSZP-seknek is fontos ugyanis, hogy a kiábrándult fideszes szavazókat az ellenzékhez csábítsa a mozgalom.

Abba kell hagyni az MSZP szapulását

"Közelebb hozta az ellenzéki összefogást Bajnai Gordon beszéde" - jelentette ki az [origo]-nak Botka László szegedi polgármester, az MSZP választmányi elnöke, aki maga is elment a Milla tüntetésére, és egy Szeged feliratú tábla alatt a helyszínen tapsolt a volt kormányfő kijelentéseinek. Botka azt mondta, egyetért a Bajnai által ott megfogalmazott alapelvekkel, a "közös nevezőkkel a hazáról és haladásról", és szerinte fontos volt az is, hogy Bajnai kimondta: nem lehet egyenlőségjelet tenni az MSZP és a Fidesz közé.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó egy 2009-es MSZP-kongresszuson

Botka a tüntetés közben úgy érezte, "választói szinten már meg is született az akarat a demokratikus ellenzék teljes együttműködésére Orbán Viktor leváltásért", és ehhez kell tartaniuk magukat a pártoknak és szervezeteknek is. Szerinte azonban a sikeres összefogáshoz "nem a szocialista pártnak kell változnia, hanem például a Millának kell abbahagynia az MSZP szapulását". (Juhász Péter, a Milla vezetője korábban többször jelezte, elutasítja az MSZP nyolcéves kormányzását.)

Ami az MSZP nélkül történik, az nincs

Ott volt a Milla tüntetésén Horváth Csaba MSZP-alelnök is, aki úgy látja, az ott bejelentett mozgalom "egyáltalán nem az MSZP konkurenciája, hanem a liberális közepet célozza, és ilyenre szükség is van". A lehetséges együttműködést pedig támogatja, ha sikerül megegyezni a programban. "Annak ugyanis semmi értelme, hogy összefogunk, leváltjuk Orbánt, majd másnap szétesünk" - mondta Horváth Csaba.

Több MSZP-s vezető is kijelentette, örülnek annak, hogy a tüntetésen részt vevő szervezetek, a Milla és a Szolidaritás összefogást akarnak, mert a szocialisták eddig is nyitottak voltak az együttműködésre. Gúr Nándor, az MSZP másik alelnöke az [origo]-nak azt mondta, "az együttműködés sohasem rajtunk múlik". Szerinte többnyire szervezetek utasították el az eddigi időközi választásokon az MSZP-t.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Botka László a Milla tüntetésre érkezik

Botka László is azt mondta, a szocialisták mindig is keresik az együttműködés és a közös indulás lehetőségét, "nekünk óriási rutinunk van az összefogásban", magyarázta. Hozzátette, az MSZP 2010 óta mindig szövetséget ajánlott azoknak, akik kormányváltást akartak, és "mostanra talán mindenkinek egyértelművé vált, hogy az MSZP nélkül nincs kormányváltás". Horváth Csaba ezt úgy fogalmazta meg, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fideszhez egyre közelebb kapaszkodó, "33 százalékos MSZP"-t senki nem hagyhatja ki az összefogásból, mert "ami az MSZP nélkül történik, az nincs".

Jobban örülnének egy ízig-vérig MSZP-s jelöltnek

Bajnai Gordon a beszédében és a nyilatkozataiban is többször kijelentette, jelenleg nem az a fontos, hogy kinek milyen szerepe lehet az ellenzéki összefogásban. Ahogy a Milla-tüntetésen fogalmazott: "nem az a kérdés, hogy kiből mi lesz, hanem az, hogy mennyit tesz a korszakváltásért".

Az MSZP-sek szerint valóban nem aktuális arról beszélni, kik lesznek a jelöltek 2014-ben, és egy lehetséges összefogás esetén Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila pártelnök lesz-e a miniszterelnök-jelölt. Az MSZP-sek azt ismételgették, azt a jelöltet indítják majd a választáson, akivel le lehet győzni Orbán Viktort, de hogy ki lenne az, arról szerintük elég egy év múlva dönteni. Egy elnökségi tag ugyanakkor hozzátette, "most már nagyon nagy az igény a pártban, hogy Horn Gyula után ismét egy ízig-vérig MSZP-s kormányfő-jelölttel menjünk neki a választásoknak".