Arcképes tajkártya jöhet a négyszázezer járulékkerülő miatt

Vágólapra másolva!
Már jövőre előírnák, hogy a tajkártya mellett arcképes igazolványt is kötelező lesz bemutatni az orvosnál. A társadalombiztosítási potyautasok valós száma nem ismert.
Vágólapra másolva!

Hivatalos adatok szerint több mint 400 ezren úgy veszik igénybe az egészségügyi ellátást ma Magyarországon, hogy nem jogosultak rá - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a társadalombiztosítási potyautasok valós száma nem ismert, ugyanis sokaknál ki sem derül, hogy nem fizetnek járulékot, mert nem a saját tajkártyájukat használják. Ezért felvetődött az arcképes tajkártya bevezetése. A legújabb egészségügyi salátatörvényből kitűnik, hogy már jövőre előírnák, hogy a tajkártya mellett arcképes igazolványt is kötelező lesz bemutatni az orvosnál.

A taj számok ellenőrzését 2007-ben vezették be. Egy számvevőszéki vizsgálat szerint az ellenőrzések nyomán 2006-ról 2010-re 1,3 millióról 442 ezerre csökkent azoknak a száma, akik taj számmal igen, jogviszonnyal azonban nem rendelkeztek. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetők száma 2007-ről 2008-ra 143 ezerről 269 ezerre emelkedett.