Médiaügyben indult uniós eljárás Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert aggályaik vannak, hogy a magyar médiaengedélyezési rendszer nem felel meg az európai uniós előírásoknak. Budapestet egy külföldi műholdas tévészolgáltató panaszolta be még tavaly.
Vágólapra másolva!

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a médiaengedélyeztetési irányelv vélt megsértése miatt - értesült a Bruxinfo. Budapestet egy külföldi műholdas tévészolgáltató panaszolta be még tavaly. A szolgáltató azért nyújtott be panaszt, mert a magyar törvények szerint csak akkor kezdhette meg működését, ha rendelkezett magyarországi telephellyel - írja a BruxInfó. A társaság azzal érvelt, hogy az uniós jogszabályok engedélyezik a határon átnyúló szolgáltatást.

Az Európai Bizottság első körben információkat kért Budapesttől, majd miután nem kapott kielégítő választ, szerdán megindította az eljárást.

A magyar törvények nem írják elő kötelezően a magyarországi telephelyet, de nem is tiltják az utólagos feltételek támasztását. A Bizottság szerint a törvény ütközik az EU működéséről szóló uniós alapszerződés 56-os cikkével, amely a szolgáltatások szabad áramlásának alapelveit fekteti le. A BruxInfóhoz eljuttatott tájékoztatás szerint a testületnek aggályai vannak, hogy "a magyar médiaengedélyezési rendszer nem felel meg az európai uniós előírásoknak".

Az 56-os cikk előírja, hogy nem lehet a letelepedés és a szolgáltatás szabadságát korlátozni azért, mert a szolgáltatást nyújtó más tagországban van bejegyezve, mint a szolgáltatást igénybe vevők. A médiaengedélyeztetési irányelv szerint pedig "a tagállamoknak biztosítaniuk kell az elektronikus kommunikációs szolgáltatások szabad nyújtását".

A testület szerint a szerdán indult eljárásnak nincs köze a médiatörvénnyel kapcsolatos korábbi aggályokhoz.