Hatalmas bronz lovas szobrot rendel a kormány

Vágólapra másolva!
Gróf Andrássy Gyula lovas szobra 2014 tavaszára készülhet el. A Kossuth téren állítanák ki.
Vágólapra másolva!

A Kossuth tér rekonstrukciójának részeként kiírták a pályázatot az Andrássy-lovasszoborra. Az 1906-ban leleplezett bronz alkotás mása 2014 tavaszára készülhet el, és eredeti helyén, a Parlament déli oldalán állítják majd fel - mondta az MTI-nek Wachsler Tamás, a "nemzet főterének" átépítését célzó Steindl Imre-program (SIP) vezetője.

Pénteken jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben az elmúlt évtizedek legnagyobb bronz lovas szobrának megmintázására és öntésére vonatkozó kétfordulós pályázat - mondta el Wachsler Tamás, aki szerint ezzel a Kossuth téri rekonstrukció egy újabb jelentős állomásához ért, hiszen megkezdődhet a téren felállítandó szobrok közül az első - szavai szerint egyben talán a legbonyolultabb, illetve szakmailag legizgalmasabb alkotás - rekonstrukciója.

Az eredetileg Zala György szobrászművész által készített, több mint kétszeres életnagyságú bronz lovas szobor másának megalkotására első körben nyilvános pályázatot írtak ki, amelyen két mintadarabbal lehet részt venni: egy életnagyságú lófejet kell megmintázni gipszből, valamint grafikát kell készíteni a szoborról egy olyan nézőpontból, amely nem azonos a fennmaradt, korabeli fényképekkel - ismertette a SIP vezetője.