Itthon vannak az állatkínzás miatt elkapott huszárok

Vágólapra másolva!
Az ország jó hírét akarták vinni, de állatkínzás miatt őrizetbe vették őket Svédországban. Az Északi portya elnevezésű útjukat így le kellett rövidíteniük.
Vágólapra másolva!

Átlépték a magyar határt a Svédországban állatkínzással vádolt bakonyi huszárok, akik a svédországi kényszerpihenő miatt a korábban tervezett 8-10 ezer kilométer helyett csak 6500 kilométert tesznek meg lóháton Várpalotáig.

A Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője, Csepin Péter társával, Bakó Sándorral még április 7-én indult Várpalotáról az Északi portya elnevezésű útra hagyományos huszárviseletben. Az eredeti terv szerint az egyesület tagjai Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Kelet-Szlovákia és Kelet-Magyarország érintésével november végén, december elején érkeztek volna vissza Várpalotára.

A magyar huszárokat azonban július 1-jén a svédországi Amal városában állatkínzás miatt őrizetbe vették, majd július 3-án ugyan szabadon bocsátották őket, de egy hónapig várniuk kellett az állatorvosi engedélyre, hogy továbbutazhassanak.

Csepin Péter korábban arról számolt be, hogy Amalban társával, Bakó Sándorral és két lovukkal pihentek, mivel az egyik lovuk lábán duzzanat keletkezett, kezelték, majd állatorvost is hívtak, amikor egy állatvédő feljelentése alapján a rendőrség magánfogdába vitte őket. Az állatkínzás vádját azután ejtették velük szemben, és kiengedték őket a fogdából.

Csepin Péter pénteken telefonon arról értesítette az MTI-t, hogy az Északi portya a déli órákban lépte át a magyar határt Lácacsékénél. Hozzátette, hogy eddig hatezer kilométert tettek meg Várpalotáról. Lengyelországon és Szlovákián át tértek Magyarországra, terveik szerint november közepére érkeznek meg Várpalotára. Útjuk céljának korábban Csepin Péter azt nevezte, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovashagyományokat, népszerűsítsék a lovassportot, a tartalékos katonai szolgálatot, valamint jó hírét vigyék az országnak.