A szomszédok is bezárathatják a kocsmákat

Vágólapra másolva!
Módosította a csendrendeletet a terézvárosi önkormányzat, és kiterjesztette azoknak a körét, akik megakadályozhatják, hogy a vendéglátóhelyek éjszaka is nyitva legyenek. A kerületi vendéglátós egyesület szerint velük nem egyeztettek.
Vágólapra másolva!

Terézvárosban novembertől már a szomszédok is megakadályozhatják azt, hogy este 10-től reggel 6-ig nyitva lehessenek a vendéglátóhelyek. Az önkormányzat ugyanis a múlt héten módosította a 2009-ben hozott csendrendeletet.

A korábbi rendelet szerint a vendéglátóhelyek, köztük a Nagymező utcai, a Liszt Ferenc téri és az Andrássy úti éttermek és szórakozóhelyek kérhették az önkormányzattól az éjszakai nyitva tartást, amennyiben a vendéglátóhellyel egy épületben lévő ingatlanok tulajdonosainak többsége - vagy társasház esetében a lakógyűlés - a hozzájárulását adta ehhez. Ezt a hozzájárulást azonban vissza is vonhatták a lakók, ebben az esetben a vendéglátóhelynek automatikusan be kellett zárnia éjszakára.

Ezt most annyiban változtatták meg, hogy a vendéglátóhellyel egy épületben lévő lakók mellett már azok a házak is kezdeményezhetik a nyitvatartási engedély visszavonását, amelyek a vendéglátóhelyek zajkibocsátásának hatásterületén vannak. Ezt a hatásterületet szakértő állapítja meg az engedély kiadásakor, de jellemzően a szomszédos házakat kell alatta érteni.

Pénteken délután megkerestük a terézvárosi önkormányzatot is, hogy megtudjuk, miért volt szükséges a rendelet módosítása, az önkormányzati sajtóosztályon azonban csak hétfőre ígértek választ a kérdéseinkre. Egy a rendelethez kapcsolt beterjesztés szerint azonban a jegyző úgy érvelt, hogy a kerületre jellemző szűk utcák miatt a szórakozóhelyek, üzletek zaja a környező házak lakóit is zavarhatja. A beterjesztés szerint rengeteg ilyen jellegű panasz érkezett az önkormányzathoz, a rendelet módosításával pedig azt akarják elérni, hogy ezekben az esetekben is fel lehessen lépni.

A helyi vendéglátós egyesülettel nem egyeztettek

"Véletlenül láttuk meg a rendeletet" - mondta az [origo]-nak Róna András, a Vendéglátó-ipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesületének vezetője. Róna szerint az önkormányzat, a korábbi vezetéshez hasonlóan, nem egyeztetett velük a módosításról.

"Mindig lesz valaki, aki elégedetlen" - mondta Róna a rendelet kiterjesztéséről. Szerinte az a különbség a korábbi rendelet és a mostani között, hogy a vendéglátóhelyek a velük egy épületben lévő lakókkal már kiépített kapcsolattal rendelkeznek, hozzájuk hasonlóan fizetik például a közös költséget, a szomszédos ingatlanokban élőkkel viszont nincs ilyen kapcsolatuk.

November 1-jétől viszont az önkormányzat már az ő kezdeményezésükre is, automatikusan visszavonja a nyitvatartási engedélyt. "Így két hét alatt be lehet zárni az egész kerületet" - mondta. Szerinte ez azért problémás, mert a bezárást nem előzi meg hatósági vizsgálat, és a jegyző csak a lakók panaszát veszi alapul a nyitvatartási engedély visszavonásánál.

Az ombudsman is kritizálta

A csendrendeletet korábban az ombudsman is kritizálta, mert szerinte alkotmányossági problémákat vet fel, ezért hatályon kívül kellene helyezni. Szabó Máté szerint ugyanis az önkormányzat felülírta a hatályos törvényi szabályozás tartalmi elemeit azzal, hogy az épületben lakók többségének hozzá kell járulnia a nyitvatartáshoz, valamint egy előzetes szakértői igazolást is készíteni kell arról, hogy megfelelő szintű a zajkibocsátás.

"Ez éjszakai szórakozóhelyeket és éttermeket érint. Az ő esetükben, ha éjszaka nem tudnak nyitva lenni, akkor már nappal se nyitnak ki" - mondta Róna. Szerinte ugyanis az érintett szórakozóhelyek a kérdéses, este 10-től reggel 6-ig terjedő időszakban termelik bevételük kilencven százalékát.

A terézvárosi önkormányzat honlapja szerint 273 üzletnek engedélyeztek eltérő nyitvatartási engedélyt, engedélyeket pedig Róna szerint csak pár esetben vontak vissza az eltelt három év alatt. A terézvárosi csendrendeletről itt olvashat bővebben.