Szabálytalanul használták Lázárék a kisbuszt

Vágólapra másolva!
Augusztus óta használja a Miniszterelnökség azt a kisbuszt, amellyel szerdán karambolozott Lázár János államtitkár. A közbeszerzési főigazgatóság vezetője szerint már rég vissza kellett volna adniuk az autót, vagy meg kellett volna hosszabbítaniuk a rá vonatkozó kérvényt. A Kormányszóivői Iroda erre reagálva azt közölte, a Miniszterelnökség kész minden vizsgálatnak alávetni magát az ügyben.
Vágólapra másolva!

A szabályos ügymenettel ellentétesen, kérvény nélkül tartotta magánál a Lázár János vezette Miniszterelnökség azt a kisbuszt, amelynek utasaként az államtitkár szerdán halálos baleset részese volt - írja a Magyar Narancs. Az újságnak a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) főigazgatója, Gyöngyösi Zoltán azt mondta, augusztusban adták ki a gépjárművet a Miniszterelnökséghez, mint "szervezeti egységhez kirendelt feladatorientált gépkocsit". Lázár azért nem a saját autóját használta a baleset idején, mert az éppen téli szervizelésen esett át.

A jármű a lap szerint elsősorban nem személyszállítására való, tárgyalásokat szoktak tartani benne, és csupán egy-két napra szokták elkérni a kormányhivatalok, aztán pedig visszaadják a KEF-nek. A típusnál az "átlagos használati időtartam valóban néhány nap" - mondta Gyöngyösi. Ezt a feladatelvégzésre szabott intervallumot két hónappal túllépték, és a főigazgató szerint mindez nem hivatalosan történt. "Amennyiben előre nem látható okok miatt a használat elhúzódik, újabb igénylést küldenek a KEF részére. Ez jelen esetben még folyamatban van, nem érkezett meg hozzánk" - mondta Gyöngyösi a lapnak.

Forrás: MTI/Noszlopy N. Miklós
A Lázár Jánost szállító kisbusz a baleset után

Az államtitkárt szállító mikrobusz és egy személyautó az M5-ös autópályán, Kecskemét közelében, a főváros felé vezető oldalon, a 107-108. kilométerszelvény között karambolozott szerdán reggel. A baleset következtében a személyautóban utazó 36 éves nő meghalt, Lázár János és a mikrobusz vezetője könnyebben sérült. A rendőrségi adatok szerint az államtitkárt szállító jármű a közlekedési szabályoknak megfelelően haladt a karambol előtt az autópályán, amikor elé sodródott a személyautó, amely előzőleg többször is letért az útról.

A Kormányszóvivői Iroda a hírre pénteken késő este közleményben reagált. Eszerint "a Miniszterelnökség, illetve érintett munkatársai a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) üzemeltetésében levő és általa biztosított gépjárműveket használják munkájuk végzéséhez. A gépjárművek használatának módját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által felügyelt Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság határozza meg. A Miniszterelnökség kész minden, a kormányzati gépjárműhasználattal kapcsolatos, a nemzeti fejlesztési miniszter vagy a főigazgató által elrendelt vizsgálat alá vetni magát."