Előkerül egy fideszes mutyi

Vágólapra másolva!
A múlt heti pihenő után kétnapos üléssel folytatják a munkát a képviselők, akik rögtön hétfőn az alaptörvénybe vésik a választási regisztrációt, majd kedden tíz órán keresztül vitatkoznak az új adószabályokról. Az ellenzék sem tétlenkedik: az MSZP egy fideszes mutyiról akarja lerántani a leplet, az LMP a betegeket félti, a jobbikosok pedig az állatokért és a húsiparért aggódnak.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb szavazás

Rögtön hétfőn a képviselők az alaptörvény második módosításáról döntenek, amely a választási regisztrációt írja elő kötelezően. A fideszes Lázár János indítványában az szerepel, hogy a határon túliak levélben vagy elektronikus úton, a magyarországi lakóhellyel rendelkezők viszont csak személyesen vagy elektronikus úton regisztrálhatnak. Elképzelhető azonban, hogy hiába szavazzák meg a képviselők az alkotmánymódosítást, végül mindenki regisztrálhat majd levélben. Az [origo] információja szerint ugyanis az Európai Bizottság, fideszes politikusok, sőt Áder János államfő is kifogásolta ezt a korlátozást, és Rogán Antal frakcióvezető is beszélt arról, hogy a részleteket szabályozó eljárási törvényben kiterjeszthetik a levélben regisztrálás lehetőségét mindenkire.

A legszámolgatósabb vita

Aki szereti a számokat, az adókulcsokat és a hosszas vitákat, kedden délelőtt, majd késő délután mindenképp kapcsoljon át a parlamenti közvetítésre. Nem árt ugyanakkor sok pattogatott kukoricát odakészíteni, mert az adótörvények módosításáról szóló általános vitát tízórásra tervezik. Matolcsy György most megvitatandó csomagjában a szuperbruttó kivezetése, a gyermekvállalás ösztönzése, az illetékkulcs-rendszer átalakítása, a befektetések ösztönzése, illetve az adóbeszedés hatékonyságának növelése is szerepel. Akit ennél részletesebben is érdekel a téma, nem kell feltétlenül végignéznie a vitát, itt elolvashatja összefoglalónkat.

A legnagyobb - vagy kisebb - mutyi

Fideszes mutyira gyanakszik az MSZP a civil szférában - ennyit tudunk meg a szocialista Varga Zoltán interpellációjának címéből. ("Fideszes mutyi a civil szférában is?") A Bajnai-kormány keveset szereplő önkormányzati minisztere az emberi erőforrások miniszterén kéri számon a titokzatos fideszes mutyit, csalódnánk, ha Halász János államtitkár nem vágna vissza egy MSZP-s mutyi felemlegetésével az "elmúltnyolcévből".

A legkevesebbeket érintő kérdések

Az interpellációknál és a kérdéseknél a képviselők általában törekszenek arra, hogy sokakat érdeklő és érintő témákkal bombázzák a kormánytagokat. Két fideszes viszont most olyan kérdéseket tesz fel, amelyekkel kapcsolatban nem igazán értjük, miért nem sikerült őket a folyosón tisztázni. A Pest megyei fideszes képviselő, Csenger-Zalán Zsolt azt kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztertől: "Mikor kezdődhet el a tanítás a törökbálinti Bálint Márton Iskola és Sportközpontban?" A Vas megyei Kovács Ferenc pedig azt tudakolja, "Mit tesz a kormány a Szombathely-Vát közötti útszakasz befejezésének felgyorsítása érdekében?" Talán csak Németh Lászlóné hangját szeretnék hallani, de helyette valószínűleg Fónagy János államtitkár adja meg majd a biztosan kielégítő válaszokat.

A legzeneibb kérdés

Két MSZP-s képviselő, Pál Béla és Horváth András Tibor valószínűleg elég sok Bródy-lemezt hallgatott a múlt héten, mert a Matolcsy Györgynek címzett interpellációjuk címébe a Ne szólj szám! című dal kezdősorait is becsempészték: "Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja - összevonás Fidesz módra". A címből nem derül ki, mit von össze titokban a Fidesz, Cséfalvay Zoltán államtitkárnak viszont biztos van egy szép hosszú listája az MSZP-s intézmény-összevonásokról.

A legnagyobb aggodalom

Az ellenzéki képviselők nyilván folyamatosan aggódnak, ha nem így lenne, kormánypárti frakcióban ülnének. Ezen a héten is találunk ugyanakkor mindenkinél jobban aggódó képviselőket. Az LMP-s Szilágyi László a betegeket félti ("Hogyan fordul elő, hogy felügyelet nélkül ügyelnek a szakorvosjelöltek?"), a jobbikos Egyed Zsolt pedig az állatokat ("Mikor szab gátat a törvény ereje az állatkínzásoknak?"). E heti győztesünk azonban egy másik jobbikos képviselő, Lenhardt Balázs, aki annyira aggódik a magyar húsipar jövőjéért (Mi lesz veled magyar húsipar?), hogy még a vesszőt is kifelejtette a címből.

A legnagyobb alákérdezés

Megszoktuk, hogy minden hétre jut legalább egy kormánypárti alákérdezés, ezen a héten a KDNP-s Stágel Bence nyerte meg a feladatot. A maratoni hosszúságú cím alapján nem kétséges, hogy jól teljesít majd. Stágel ezt kérdezi a közigazgatási minisztertől: "Milyen eredményekkel zárult 2012. október 3-án a gyermek- és ifjúsági országgyűlés a Parlamentben? Folytatható-e a megkezdett társadalmi párbeszéd az egyetemeken?" Azért nem rágjuk le a körmünket a válaszért.

Bónusz: postáról és föld

Az e heti kétnapos ülésen az alaptörvény módosítása mellett a képviselők elfogadhatják a kormány postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatát is, amelyre a jövő évi piacnyitás miatt van szükség. Akkor ugyanis már nemcsak az állam végezhet postai szolgáltatásokat, hanem magáncég is. A képviselők ezután az esti órákban tárgyalják egyebek mellett a földgázellátásról és a nemzeti vagyonról szóló kormánypárti törvénymódosító javaslatot. Kedden az új adószabályok után az új földtörvényről is folytatódik a vita, érdemes lesz nézni, hogy a földbérletpályázatokat egyre erőteljesebben bíráló, még mindig fideszes Ángyán József milyen módosítókat nyújt be a javaslathoz.