A facebookos videó miatt ítélték el gyorsan a mobiltolvajt

Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem különleges a rapid módon bíróság elé állított metrós rabló esete, akit egy év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek néhány nappal a bűncselekmény elkövetése után. Nem volt szerencséje, mert az esetet egy utas videóra vette, és ezzel lehetőséget adott a hatóságoknak arra, hogy gyorsított eljárásban ítéljék el.
Vágólapra másolva!

Első fokon egy év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte gyorsított eljárásban a bíróság azt a férfit, akit egy videofelvétel buktatott le, amint ellopja egy nő telefonját a metróban. Az [origo] által megkérdezett büntetőjogászok szerint egyáltalán nem különleges az, hogy valakit a bűncselekmény elkövetésétől számított kevesebb mint egy héten belül elítélnek. A bíróság akkor tárgyal egy ügyet gyorsított eljárással, ha az eset egyszerű megítélésű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak, és a gyanúsított beismerő vallomást tesz vagy tetten érték. Az [origo] által megkérdezett büntetőjogászok szerint a gyorsított eljárás teljesen szokványos dolog a magyar és más nyugati bírósági gyakorlatban is. Ilyen eljárással jellemzően egyszerűbb közlekedési, lopási vagy garázdasággal kapcsolatos szabálysértések, bűncselekmények elkövetőit szokták elítélni.

A gyorsított eljárásban tulajdonképpen a hosszas nyomozati szakaszt hagyják ki, mert egyértelműek a bizonyítékok, és a legtöbbször a gyanúsított is beismerő vallomást tett - mondta Papp Gábor ügyvéd, aki hozzátette, hogy az eljárással a hatóságok és a bíróság munkáját könnyítik meg, de az elkövető sem marad hónapokig bizonytalanságban. További előnye a gyorsított eljárásnak, hogy a bizonyítás is hatékonyabbá válik, hiszen a bűncselekmény elkövetéshez közelebb eső időpontban a bizonyítékok még rendelkezésre állnak, így a tanúk például hitelesebben tudnak beszámolni a nemrég történt esetről.

A múlt csütörtökön a 3-as metró Klinikák állomásánál történt eset arról híresült el, hogy telefonnal videóra vették, és megosztották a Facebookon, a felvétel nyomán a történet még a brit sajtóba is bekerült.

A felvétel alapján a rendőrök felismerték a tolvajt, és még szombaton elfogták. A férfit a VIII. kerületi ügyészség gyorsított eljárással állította bíróság elé. Azzal védekezett, hogy beteg édesanyja gyógykezelésére kellett a pénz. A bíróság viszont súlyosbító körülményként figyelembe vette, hogy a férfi már 15 alkalommal volt büntetve, és augusztusban feltételesen szabadult a börtönből. A mobiltelefon ellopása miatt most elítélt férfinak az első fokon kiszabott egy év négy hónap börtön mellett le kell töltenie a korábbi büntetéséből elengedett négy hónapot is, így összesen húsz hónapot kell majd ülnie.