Bepereli Orbánt az LMP

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki párt egy kétszázmilliós médiakampányról kért adatokat, de nem kapott választ a kormányfőtől. Az LMP feltételezi, hogy az IMF-kampányra mehetett a pénz. Orbán sajtófőnöke szerint nem történt határidő-túllépés.
Vágólapra másolva!

Az LMP beperli Orbán Viktort, miután a miniszterelnök a rendelkezésére álló 15 nap alatt nem adott választ a párt egyik hozzá intézett közérdekű adatkérésére - jelentette be keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András képviselő. Az LMP közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelentést is tesz a kormányfő ellen.

Schiffer emlékeztetett arra, hogy október 4-én jelentették be a kormány honlapján, hogy a lakosság tájékoztatása érdekében, előre nem látható okból és rendkívüli sürgősséggel médiakampányt kell indítani. A Miniszterelnökség emiatt módosította a közbeszerzési tervét, és megrendelt egy kétszázmillió forintos médiakampányt.

Schiffer András elmondta, ez után közérdekű adatkéréssel fordult a miniszterelnökhöz, akitől azt akarta megtudni, hogy mi a médiakampány tárgya, illetve mi a rendkívüli sürgősség oka. Az ajánlattételi felhívás szövegéről, illetve az ajánlattételre felhívott gazdasági szereplőkről is érdeklődött. Hangsúlyozta, hogy közérdekű adatkérését október 5-én nyújtotta be, a törvény által válaszadásra biztosított 15 napos határidőt viszont az adatkezelő - aki az LMP szerint a miniszterelnök - nem tartotta be.

Schiffer András ezért még kedden beperli Orbán Viktort, mert ilyen esetekben a bíróság dönthet a közérdekű adat kiadásáról. Hozzátette, a bírósági kereset benyújtása mellett - közérdekű adattal való visszaélés miatt - feljelentést is tesznek a kormányfő ellen. Az LMP feltételezi, hogy az IMF-kampányról van szó, de miután sem erre, sem a többi kérdésükre nem kaptak hivatalos választ, ezért ebben sem lehetnek biztosak - mondta a képviselő.

"Nem történt határidő-túllépés, a Miniszterelnökség a részletes választ október 19-án elküldte Schiffer Andrásnak, elektronikus formában" - reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az LMP-s képviselő szavaira.