Magyar kutató árulkodott az oslói nagykövetről

Vágólapra másolva!
Visszavonták Jeszenszky Géza norvégiai nagykövet meghívását az oslói Raoul Wallenberg emlékkonferenciáról, miután a szervezők értesültek róla, hogy egy egyetemi jegyzetében nagy vihart kavaró mondatot írt a cigányokról. A szervezők szerint az egyik magyar előadó hívta fel a figyelmüket a nagykövet kijelentésére. A Külügy kiállt Jeszenszky mellett, aki szerint a meghívás visszamondása nem diplomáciai ügy.
Vágólapra másolva!

"Arra kértek, hogy ne menjek el. Mindezt egy kiragadott mondatért a 431 oldalas könyvből" - erősítette meg az [origo]-nak Jeszenszky Géza, Magyarország norvégiai nagykövete, hogy a Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet arra kérte, ne vegyen részt a többek között a magyar nagykövetség által is szervezett keddi Raoul Wallenberg emlékkonferencián Oslóban. Arról, hogy az oslói magyar nagykövet nem vehet részt a konferencián, az Index számolt be először.

Pénteken a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent egy bejegyzés, amely szerint Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással". Jeszenszky közleményben utasította vissza az egyetemi jegyzetével kapcsolatban megfogalmazott rasszizmus vádját.

"Ha nem látnak szívesen, nem megyek el" - mondta Jeszenszky az [origo]-nak. A nagykövet szerint a meghívás visszavonása nem diplomáciai affér, és nem érinti a magyar-norvég kapcsolatokat. "Ilyen dolog miatt eszembe se jut lemondani, a külügy teljes bizalmát bírom" - mondta Jeszenszky. Hozzátette azt is, hogy a jegyzetben szereplő állítás szerinte tudományosan alátámasztható, és a hangnemével sincs baj.

A magyar előadó hívta fel rá a figyelmet

A Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet az [origo] kérdésére megerősítette, azt javasolták Jeszenszkynek, hogy ne vegyen részt a keddi konferencián. Az intézet vezető kutatója, Anton Weiss-Wendt azt írta, hogy a rendezvény magyar előadója, Karsai László hívta fel az intézet és a többi előadó figyelmét a Jeszenszky tanulmányában szereplő mondatra, majd rögtön le is mondta a részvételét a konferencián.

Az intézet ezt nem hagyta annyiban. Egyrészt mindenképpen azt akarták, hogy Karsai megtartsa az előadását, mert nagyra tartják, másrészt hozzá hasonlóan ők is azon a véleményen voltak, hogy Jeszenszky kijelentése elfogult, és nincs alátámasztva bizonyítékokkal. Ezért levélben kérték, hogy ne menjen el.

"Jeszenszky úrnak, mint diplomatának a személyes képességeit nem tudjuk minősíteni" - tette hozzá Anton Weiss-Wendt. Szerinte amúgy Jeszenszky válaszolt a levelükre, és továbbra is védte az álláspontját. Többek között azt írta, hogy a romáknak fogalmuk sincs a vérfertőzés veszélyeiről. A kutató hozzátette, hogy mivel az intézetük közintézmény, ezért a nyilvános programokon a nagykövet a továbbiakban szabadon megjelenhet, de nem fognak együttműködni vele kisebbségi kérdésekben. A magyar nagykövetséggel viszont nyitottak a közös munkára.

Karsai László az intézet kérésére ezután mégis ügy döntött, hogy részt vesz a konferencián. A különbség csak az, hogy korábban a magyar nagykövetség állta volna a szállását és az utazását, végül azonban a repülőjegyet és a szállodát a kutatóintézet fizette ki.

A Külügy kiáll mellette

Megkerestük a Külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, hogyan értékelik Jeszenszky kijelentéseit, és azt, hogy visszavonták a meghívását. A minisztérium szerint Jeszenszky az idézett jegyzetét egyetemi tanárként, nem pedig a Külügyminisztérium munkatársaként írta. "Bár a vitatott sorok félreérthetőek, Jeszenszky Géza egész életműve és legutóbbi publikációi is bizonyítják, hogy kiáll a kisebbségi jogokért, és nem vádolható előítéletességgel" - írta a minisztérium.

Tanárok, kutatók és diákok is tiltakoztak Jeszenszky Géza egyetemi jegyzete miatt, és visszautasították a diplomatának "a magyarországi cigányságot megbélyegző állítását", amelyet a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) "a tananyag részeként oktatnak". A közleményt a Hallgatói Hálózat juttatta el kedden az MTI-hez, és eddig több mint száz egyetemista, kutató és tanár írta alá.