Újabb vádemelés vörös csillag viselése miatt

Vágólapra másolva!
Önkényuralmi jelkép használata miatt emeltek vádat a Zöld Baloldal szóvivője ellen. Nyári Zsoltot az idei majálisról vitték el a rendőrök, mert egy vörös csillagos, sarló-kalapácsos kitűzőt viselt.
Vágólapra másolva!

Próbára bocsátást, vörös csillag kitűzőjének elkobzását, valamint a perköltség megfizetését indítványozza az ügyészség, amely vádat emelt Nyári Zsolt ellen önkényuralmi jelkép viselése miatt - közölte a Magyarországi Munkáspárt 2006. Nyári Zsoltot, a Zöld Baloldal szóvivőjét egy május elsejei rendezvényről vitték el a rendőrök, mert egy ötágú csillagot viselt, amelynek közepén egy sarló-kalapács volt látható.

A politikus azzal érvelt, hogy a Vöröscsillag-per című könyvét fogja dedikálni, valamint sajtótájékoztatója lesz az ügyben, a rendőrség szerint bűncselekményt követett el. Az ügyet várhatóan még az idén tárgyalja a bíróság - olvasható a közleményben.

Bár a kormány kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett, a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága az idén egyszer már elmarasztalta és 6500 eurós kártérítésre kötelezte a magyar államot.