Mehetnek a magyar disznók a csüngőhasú malac hazájába

Vietnámban tárgyal Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Magyar cégek érdekében kötött több megállapodást szerdán Vietnamban Szijjártó Péter. A külügyi és külgazdasági államtitkár közölte, hogy hamarosan indulhat a magyar sertésexport Vietnamba, és népesség-nyilvántartási, valamint víztisztítási megbízatásokat is megcsíptek magyar cégek.
Vágólapra másolva!

Több megállapodást is kötött szerdán Vietnammal a távol-keleti országban tárgyaló Szijjártó Péter. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a megállapodásokról telefonon számolt be az MTI-nek nagy vonalakban.

Szijjártó közölte, hogy hamarosan magyar vállalat kezdheti meg az ázsiai ország népesség-nyilvántartási rendszerének kiépítését, egy másik magyar cég pedig tartományi víztisztítási rendszert alakíthat ki. Ezen kívül helyzetbe kerülhetnek a magyar hústermelők és az egészségügyi cégek is, és az atomenergia területén is együttműködést kötöttek Vietnammal.

Forrás: MTI/Miniszterelnökség
Szijjártó Vietnamban

Malacok, egészségügy és atomenergia

A politikus közölte, hogy a megállapodásoknak köszönhetően megindulhat a magyar sertéshús exportja is Vietnamba. Az aláírt megállapodás értelmében tizenkét magyarországi élelmiszer-feldolgozó cég került rá azoknak a külföldi vállalatoknak a listájára, amelyektől sertéshúst és feldolgozott sertéshústermékeket importálnak a vietnamiak.

Magyarország emellett stratégiai együttműködést köt Vietnammal az egészségipar területén is, így a vietnami egészségügyi rendszer felépítése mind finanszírozási oldalról, mind informatikailag és technológiailag magyar minta alapján történhet. Magyarország egészségügyi oktatóközpont létrehozását tervezi Vietnamban, és megállapodtak arról is, hogy magyarok építenek fel egy onkológiai kórházat. Szijjártó szerint megnyílhat a kapu a gyógyszerforgalmazás, valamint az orvos- és nővérképzés területén való együttműködés előtt is.

Megállapodtak abban is, hogy bővítik az atomenergetikai együttműködést, amelynek alapján jelenleg vietnami atomenergetikai szakembereket képeznek Magyarországon. Mivel Vietnam most tervezi két atomerőmű felépítését, a magyar cégek atomerőművekhez kapcsolódó különböző berendezéseket szállíthatnak az ázsiai országba, és technológiákat is átadhatnak - mondta Szijjártó Péter.

Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam
Sertésszállítás Vietnamban

Az államtitkár azt nem részletezte, hogy konkrétan mely magyar cégek érdekében járt közben Vietnamban, és hogy az aláírt megállapodások számszerűen mekkora értéket képviselhetnek.

Bizottsági ülés, pénzügyi fórum

A magyar kormány a keleti nyitás politikájának keretében az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt próbál helyezni az ázsiai országokkal való kapcsolatra. Szijjártó azt mondta, hogy Ázsián belül Vietnamot stratégiai partnernek tekintik az eddigi gazdasági teljesítménye miatt.

Szijjártó szerdán Vietnam fővárosában, Hanoiban részt vett a magyar-vietnami gazdasági vegyes bizottság ülésén, és találkozott Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel, valamint a tervezési és beruházási, a külügy- és a pénzügyminiszter helyettesével.

Csütörtökön Ho Si Minh-városban magyar-vietnami üzleti fórumot tartanak, amelyet Szijjártó Péter nyit meg.