Amerikai magyarok álltak ki Jeszenszky mellett

Vágólapra másolva!
Tizennyolc Amerikában élő magyar értelmiségi nyilatkozatban bizonygatja, hogy a romák vérfertőző szokásairól értekező Jeszenszky Géza sohasem volt rasszista, vitatott mondatai csak figyelemfelhívásnak tekinthetők.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatban álltak ki amerikai magyar értelmiségiek Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet mellett. Jeszenszky az utóbbi napokban az általa írt egyetemi jegyzet miatt kényszerült magyarázkodni, amelyben a romák vérfertőző szokásairól írt.

A nyilatkozat aláírói - köztük ifjabb Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség (AHC) elnöke, Bagdy Zoltán társelnök, valamint Charles Fenyvesi író, újságíró - kijelentik, hogy régóta ismerik Jeszenszky Gézát, aki sem nyilvános állásfoglalásaiban, sem a magánbeszélgetések során soha nem fogalmazott meg semmifajta fajüldöző nézetet. Ellenkezőleg, úgy ismerték meg őt, mint aki a diszkriminációtól való mentességet és a sokszínűséget a demokrácia elengedhetetlen alkotórészének tekinti.

A tizennyolc - Egyesült Államokban élő - magyar által aláírt nyilatkozat emlékeztet arra is, hogy az egykori külügyminiszter történelmi témájú megszólalásaiban mindig törekedett arra, hogy bemutassa azoknak a magyar és amerikai nemzeti hősöknek a nézeteit, akik elítélték a rasszizmust. Emellett éveken át ápolta a vészkorszakban zsidókat mentő Raoul Wallenberg svéd diplomata emlékét - írták.

Az aláírók szerint Jeszenszky Géza azon szándéka, hogy felhívja a figyelmet a rokonok egymás közötti házasságának a romák körében fennálló gyakorlatára - amely beteg gyerekek születéséhez vezethet - csakis olyan kísérletnek tekinthető, amelynek célja figyelmeztetni a zárt közösségekben tapasztalható társadalmi kockázatokra.

A korábban Magyarország washingtoni nagyköveteként is dolgozó Jeszenszky egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít, úgy fogalmaz: "Azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással."

Miután erre fény derült, egy oslói kutatóintézet megkérte Jeszenszkyt, hogy ne menjen el arra a holokausztkonferenciára, amelyet a saját nagykövetsége is szervezett. Tanárok, kutatók és diákok is tiltakoztak a jegyzetben foglaltak miatt, visszautasítva a diplomatának "a magyarországi cigányságot megbélyegző állítását".