Jeszenszky nem csodálkozna, ha elégették volna a könyvét

Vágólapra másolva!
Nagyon méltatlannak érzi Jeszenszky Géza, hogy a meghallgatása nélkül határolódott el a cigányok vérfertőző szokásairól értekező jegyzetétől a Corvinus Egyetem. Azon sem csodálkozna, ha az intézmény nyilvánosan elégette volna a könyv fellelhető példányait.
Vágólapra másolva!

Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet szerint a Budapesti Corvinus Egyetem nyilatkozata, amelyben az intézmény vezetése elhatárolódott jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától, nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.

Jeszenszky Géza az egyetem rektorának, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levélben azt kifogásolja, hogy az egyetem a nyilatkozattal kapcsolatban elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek, nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárása "súlyosan méltatlan az egyetemen 1976 óta oktató tanárral, a Társadalomtudományi Kar egykori dékánjával szemben" - írta.

Levelében hézagpótlónak nevezi A posztkommunista Európa és annak nemzeti/etnikai problémái című jegyzetét, az elhíresült mondatról pedig azt írja, hogy az több magyar és külföldi tudományos publikációval alátámasztott, "bár természetesen tudományosan vitatható".

A diplomata nehezményezi, hogy Rostoványi Zsolt, aki 35 éve közeli kollégája, "talán tévesen mérve föl a közhangulatot", csatlakozott egy politikai kampányhoz. A rektor nyilatkozata alapján az sem lenne elképzelhetetlen, ha a könyv fellelhető példányait visszavonatta volna az egyetem könyvtárából, bekérte volna azoktól a kollégáktól, akik megkapták, és a saját példányával együtt nyilvánosan elégette volna - olvasható Jeszenszky Géza levelében.

A volt külügyminiszter egyetemi jegyzetéről a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán jelent meg egy bejegyzés a múlt héten, idézve azt a mondatot, amely szerint "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással". Az LMP és a Demokratikus Koalíció a múlt kedden lemondásra szólította fel Jeszenszky Gézát, illetve a diplomata visszahívását kérte.

Jeszenszky Géza azóta azt nyilatkozta, bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el. Kijelentette, nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát. A napokban több amerikai magyar értelmiségi is kiállt mellette, megalapozatlannak nevezve a rasszizmus vádját vele szemben.