Biztonság kell a magyaroknak

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint nem túl fontos a sikeresség és az anyagi jólét sem, de csökkent a tolerancia fontossága is. Viszont kellenek a hagyományok és a hedonizmus is.
Vágólapra másolva!

A segítőkészség egyre kevésbé fontos a magyaroknak, mindenki a biztonságra vágyik leginkább - ismertette az elmúlt tíz év értékváltozásait vizsgáló tanulmány megállapításait a Népszabadság.

Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadói által az értékrendváltozásról 2002 óta rendszeresen készülő felmérés eredményeit elemző munkája szerint Magyarországon a piacgazdasághoz köthető értékek állnak az utolsó helyen az emberek szemében.

A sikeresség, az elismertségigény, az anyagi jólét, a kockázatvállalás, a kihívások keresése, az újdonság és a változatosság tartósan a lista végén szerepelnek, miként a hierarchiához kapcsolódó értékek, így a dominanciaigény, a szabálykövetés is tartósan népszerűtlenek.

A kutatók szerint aggasztó, hogy a segítőkészség a 21 alapértékre kiterjedő kutatásban tíz év alatt a 10.-ről a 17. helyre csúszott vissza, miközben csökkent a tolerancia fontossága is.

Az elmúlt tíz évben változatlanul a környezetvédelem és az emberi kapcsolatok követik a biztonságot az értékek sorrendjében, és az élmezőnyben szerepel az egyenlő lehetőségek elve is. Az elmúlt évtizedben előkelőbb helyre került a hagyományok értékelése és a hedonizmusé is.