Zsugorodó szájak árulkodnak a békési kuruzslókról

álfogorvosok nyomában Békés megyében, riport
Vágólapra másolva!
Sebes szájak és panaszkodó betegek - ők viszik a hírét azoknak a titokzatos kuruzslóknak, akik állítólag a piaci árnál jóval olcsóbban, de veszélyes módon végeznek fogászati beavatkozásokat. Legalábbis a helyi fogorvosok szerint, az ottlakók ugyanis nem tudnak a fusizókról. A rendőrség nyomoz, de az olcsó protézisekre vevő betegek segítsége nélkül nehéz lesz megfogni az álorvosokat.
Vágólapra másolva!

Álfogorvosokra figyelmeztette a lakosságot kedden a békési önkormányzat. A Békéscsabától mindössze néhány kilométerre fekvő kisváros honlapján megjelenő közlemény szerint egyre gyakoribb, hogy fogorvosi tevékenységet fogtechnikusok végeznek el illegálisan, úgy, hogy a sterilitást sem biztosítják. Az önkormányzat szerint ez a gyakorlat Békésen is tapasztalható, ezért felhívták az emberek figyelmét, hogy csakis fogorvosi diplomával rendelkező szakemberekhez forduljanak segítségért. A polgármester szerint Békésen betegek és fogorvosok jelentették a problémát az önkormányzatnak.

A helyiek szerda délután meglepődve hallották az álfogorvosokról terjedő híreket, az újságosnál, a kisközértben és a legtöbb kocsmában is az [origo] tudósítóitól hallottak először a történtekről. A helyi fogászati rendelőben várakozók is elcsodálkoztak, és csak annyit tudtak mondani, hogy ők mindig is a körzeti rendelőbe jártak, ahol viszont orvosok dolgoznak. Az álfogorvosokra, kuruzslókra csak a helyi fogorvosok panaszkodtak.

Egy fogorvosnak lett elege

"A dunántúli események adták az apropót" - mondta az [origo]-nak Koppné Dr. Hajdú Anikó, a helyi képviselőtestület fideszes tagja, az önkormányzat közleményének kezdeményezője. Nagykanizsán ugyanis októberben büntetőeljárás indult két ember ellen, aki szakorvosi végzettség nélkül kezelt fogászati betegeket másfél éven át. Az apa fogtechnikus, a lánya asszisztens volt. A fogtechnikus a protéziseket, koronákat és műfogsorokat készíti, amelyeket a fogorvosok rendelnek meg. Orvosi beavatkozásokra azonban nincsen képesítése.

A képviselőség mellett fogorvosként dolgozó Koppné szerint egy-két fogtechnikus Békésen is ezzel foglalkozik, a saját szakállára helyez be fogpótlásokat a betegek szájába, pedig nem ért hozzá. "Egyes betegeknek kisebesedett a szája a helytelen kezelés miatt" - mondta Koppné, hozzátéve, hogy neki és a kollégáinak többen is panaszkodtak sebekre is, gyulladásokra is, miután fogtechnikussal kezeltették magukat. Amikor megkérdeztük, hogy kik azok a fogtechnikusok a városban, akik ilyesmit elvállalnak, csak annyit mondott, hogy "azt maguknak kell kinyomozni". Ezek az esetek azonban szerinte nem csak Békésre jellemzőek, országszerte történnek ilyenek már évtizedek óta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Koppné Dr. Hajdú Anikó szerint egy-két fogtechnikus dolgozik illegálisan Békésen

"Sokszor nekem kell kijavítanom azt, amit a fogtecnikusok elrontottak" - mondta az [orgio]-nak egy másik Békésen praktizáló fogorvos is. Szerinte sokszor megesik, hogy ő megvizsgálja a beteg fogát, elmondja, hogy mit kellene tennie vele, de aztán a beteg eltűnik. "Megcsináltatja a fogtechnikussal, aki olcsóbban dolgozik" - mondta, viszont ha nem sikerül jól a fogpótlás, akkor panaszkodni hozzá járnak vissza.

Az olcsó protézis vonzza a betegeket

Szerdán a békési rendőrkapitányság nyomozást is indított kuruzslás alapos gyanúja miatt. A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint a békési rendőrkapitánysághoz nem érkezett illegális orvosi tevékenységről szóló bejelentés, a nyomozást az önkormányzat közleménye miatt indították.

"Ha okosak, akkor most leállnak" - kommentálta a rendőrségi nyomozást egy harmadik békési fogorvos, aki egy magánrendelőben dolgozik. Szerinte nyílt titok, hogy a városban mely fogtechnikusok végeznek illegális beültetéseket, a betegek ugyanis, főleg a körzeti rendelőben, sokat pletykálkodnak róluk. Szerinte sokan nem is figyelnek arra, hogy az adott fogtechnikus egyáltalán beteheti-e a szájukba a koronákat és műfogakat, mert csak azzal törődnek, hogy olcsón megússzák a dolgot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A békésiek nem hallottak beültetéseket végző fogtechnikusokról

"Etikátlanul ár alá mennek, feleannyiért megcsinálják a beültetéseket" - mondta a fogorvos. A fogpótlást ugyanis csak keveseknek téríti meg az Országos Egészségügyi Pénztár, jellemzően a 18 éven aluliaknak és a terhes nőknek. Másoktól a koronákért több ezer forintot, műfogsorokért pedig tízezreket is elkérhetnek még az állami rendelésen is. A fogorvos szerint nem kell különleges felszerelés ahhoz, hogy a fogtechnikusok behelyezzék a fogpótlásokat a betegek szájába, emiatt pedig nehéz rájuk bizonyítani az illegális tevékenységet. "Amelyiknél fogorvosi szék van, az már merész" - mondta, hozzátéve, hogy csak a betegek tanúvallomásai alapján bukhatnak le.

Piszkos munka

"Ez egy piszkos munka, polírozunk, köszörülünk a műhelyben, sok a por a levegőben" - mondta az [origo]-nak egy már évek óta nyugdíjas békési fogtechnikus. Szerinte a fogtechnikusnak a steril rendelő hiánya miatt sem szabad beültetéseket végezni, és képzettsége sincs rá. Azt mondta, nem tud arról, hogy működnek-e a városban kuruzslók, ő korábban mindig egy fogorvossal dolgozott együtt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A békési fogtechnikusok nem foglalkoznak a gyanúsítgatásokkal

Szerettük volna megkérdezni a fogorvosok által meggyanúsított békési fogtechnikusokat is, de egyikükkel sem tudtunk beszélni. Volt, aki ajtót sem nyitott, pedig a műhelyéből fény szűrődött ki, csak annyit üzent, hogy nem akar nyilatkozni, mert dolgozik, és nem ér rá. Egy másik fogtechnikus családja pedig azt mondta, hogy tiszta a lelkiismeretük, és nem is foglalkoznak a rendőrségi nyomozással.

Szerdán a kisvárosban a tucatnyi megszólított helyi között egy férfi volt, aki azt mondta, volt olyan ismerőse, aki fogtechnikussal kezeltette magát, a legtöbben azonban azt mondták, hogy soha nem volt szükségük fogpótlásra, vagy pedig leszögezték, hogy azt csak fogorvossal csináltatnák meg. Egy középkorú férfi azt mondta, hamarosan esedékes lesz neki egy fogpótlás, de amikor megkérdeztük, hogy a kedvezőbb árért fogtechnikussal is elvégeztetné-e a munkát, csak annyit mondott, hogy "én nem szívesen kockáztatnék".