Kuvaitban árulja a magyar kastélyokat Szijjártó

Vágólapra másolva!
A magyar államtitkár egy interjúban azt mondta: Magyarország annak idején határozottan kiállt Kuvait mellett, amikor Irak lerohanta. Szijjártó ajánlgatta az araboknak a magyar kórházakat, a termálvizeket, és hogy a Mol részt venne a kuvaiti olaj és földgáz kiaknázásában.
Vágólapra másolva!

Az arab országok kulcsszereplők a magyar külpolitikai stratégiában, így Kuvaitot stratégiai partnerünknek tekintjük - mondta a Kuwait Times című napilapnak adott interjújában Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár. Interjújában az államtitkár kiemelte, hogy Kuvait és Magyarország igyekszik erősíteni a kétoldalú gazdasági és üzleti kapcsolatokat, bővíteni az együttműködést számos területen, és Magyarország - keleti politikája keretében - szövetségeseket keres az arab országok között.

Szijjártó azért járt az országban, hogy előkészítse a magyar-kuvaiti gazdasági vegyes bizottság első ülését, amelyet jövő áprilisban tartanak Budapesten - írta az újság. Szijjártó Péter, a bizottság magyar társelnöke a pénzügyminisztériumban tárgyalt a kuvaiti társelnökkel, Kalifa al-Hamadával. A magyar államtitkár az interjúban többek között azzal jellemezte a mélyen gyökerező kétoldalú kapcsolatokat, hogy Magyarország igen határozottan kiállt Kuvait mellett, amikor Irak lerohanta.

A budapesti találkozón megvizsgálják a termelés megosztásán alapuló vegyes vállalatok létesítésének a lehetőségeit a mezőgazdaságban - idézte a lap a politikust, aki szerint kuvaiti forrásból lehetne finanszírozni a mezőgazdasági termékek magyar földön történő előállítását végző vállalkozást. Szijjártó Péter felhívta vendéglátói figyelmét a jelentős magyar tapasztalatokra és szakértelemre a kórházak működtetésében is, különösen az onkológia területén.

Utalt arra is, hogy az olaj- és földgázszektorban a Mol együttműködésre törekszik kuvaiti vállalatokkal a kuvaiti olaj és földgáz kiaknázásában. A lap megjegyezte, hogy a Mol a legnagyobb olajcég Közép-Európában. Ugyancsak az együttműködés területe lehet a városfejlesztés magyar vállalatok részvételével a kuvaiti nemzeti fejlesztési programban. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben kiemelte a magyar műszaki szakértelem és technológia felhasználhatóságát a kuvaiti infrastruktúra fejlesztésében, út- és vasúthálózatok, aluljárók építésében.

A Kuvaiti Beruházási Hatóságnál (KIA) tett látogatásakor, Badr asz-Szaad vezérigazgatóval tárgyalva az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország biztonságos beruházási környezetet jelent, igen alacsonyak az adók, kevés a bürokratikus akadály, és az ország politikailag igen stabil, ami szokatlan dolog Európában.

A magyar fél összeállított a KIA számára egy listát a magyarországi gyógyturizmus kínálta lehetőségekről. "A negyedik legnagyobb termálvízkészlettel rendelkezünk a világon. Az országban sok kórház és rehabilitációs központ is működik. Szívesen fogadunk kuvaiti tőkét ezek továbbfejlesztéséhez, és kuvaitiak is felkereshetik e helyeket gyógykezelés vagy wellness céljából" - vázolta a lehetőségeket Szijjártó. Az államtitkár arról is tájékoztatta a beruházási hatóság vezetőjét, hogy Magyarországon eladó tizenegy nagy történelmi építmény. "E kastélyok, amelyeket gazdag családok építtettek, két-háromszáz évvel ezelőtt, valódi magyar örökséget jelentenek, és befektetési lehetőséget kínálnak" - mondta. A kuvaiti befektetők figyelmébe ajánlotta a magyar államkötvényeket is.

A Kuvaiti Kereskedelmi és Iparkamarában folytatott megbeszéléseken is szóba került a magyarországi beruházások lehetősége, különösen az autóiparban, valamint az olaj- és gázszektorban. A küldöttséget vezető magyar államtitkár arra biztatta a kuvaiti befektetőket, hogy vegyenek részt Európa észak-déli olajvezeték-projektjében - írta a Kuwait Times.