A Klubrádió javára döntött a bíróság

Vágólapra másolva!
A bíróság nem jogerős ítéletében létrehozta a Klubrádió szerződését a 92,9 MHz-es frekvenciára. Ez nem jelent azonnali műsorszolgáltatási jogosultságot, de a médiatanácsnak szerződést kell kötnie a Klubrádióval.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, megismételt eljárásában szerdán nem jogerősen ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára vonatkozóan.

A döntés a jogerőre emelkedés után sem jelent azonnal műsorszolgáltatási jogosultságot a rádió számára, az ítélet indoklása szerint azonban a műsorszolgáltatási szerződés alapján már a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának meg kell kötnie a Klubrádióval a jelenlegi törvényeknek megfelelő hatósági szerződést.

Az eljárást a rádió azért indította a médiatanács ellen, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán elnyerte a budapesti, ingyenesen hirdetett körzeti frekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja mégsem kötött vele szerződést. A médiatanács ezt akkor azzal indokolta, hogy a rádió már rendelkezik egy frekvenciával a fővárosban, a 95,3 MHz-es hullámhosszal, amelynek használatáról nem mondott le jogszerűen, a törvények pedig kizárják, hogy egy médium egy vételkörzetben két jogosultsággal bírjon. Ez a helyzet azóta is fennáll.

Bonyolult jogi ügy

A rádió eredetileg a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény (Rttv.) alapján jutott a hullámhosszhoz, ám ez jelenleg már nem hatályos, 2011 januárja óta a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény (Mttv.) szabályozza az ilyen eseteket.

Az Rttv. alapján a polgári jog hatálya alá tartozó műsorszolgáltatási szerződéseket kötött az akkori hatóság a felekkel - ilyen szerződést a bíróság is létrehozhat -, míg a médiatanács az új jogszabály szerint hatósági szerződést köt, amelynek létrehozására a bíróság nem jogosult. A Fővárosi Törvényszék ezért a régi törvényeknek megfelelő műsorszolgáltatási szerződést hozta létre, de indoklásában kimondta azt is: annak alapján az Mttv. átmeneti rendelkezései szerint a médiatanácsnak a kontraktust hatósági szerződéssé kell alakítania.

A törvényszék egyszer már létrehozta első fokon a szerződést, ám a Fővárosi Ítélőtábla az erről szóló rendelkezés egy részét hatályon kívül helyezte, és a per újabb tárgyalására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az ítélőtábla azért tartotta jogszabálysértőnek az első döntést, mert azt teljesíthetetlennek és végrehajthatatlannak ítélte.

A 92,9 MHz-es frekvenciát azóta a médiatanács kereskedelmiként, 46 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíjért megpályáztatta, ám a beérkező pályázatokat érvénytelenítette, így ezt a pályázati eljárást megszüntette.

A rádió a jelenleg általa ideiglenes engedéllyel használt 95,3 MHz-es frekvencia pályáztatásával kapcsolatban is perben áll a hatósággal, ez ügyben már több ítélet is született. Mivel a hatóság az ítéleteket ellentmondásosnak tartotta, és úgy ítélte meg, hogy ebben az ügyben csak jogszerűtlen döntést hozhat, az ügyészségtől kért állásfoglalást.