Hat évet kapott egy rabló az elbaltázott ékszerrablásért

Vágólapra másolva!
Gázpisztollyal próbált meg kifosztani egy ékszerboltot, és bombával is fenyegetőzött az a rabló, akit csütörtökön nem jogerősen 6 év börtönre ítéltek. Az büntetést súlyosbította, hogy a bíró szerint túl sok hasonló bűncselekmény történik mostanában, noha az elkövető büntetlen előéletű volt.
Vágólapra másolva!

Hat év börtönre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a férfit, aki márciusban gázriasztó fegyverrel próbált kirabolni egy kisvárdai ékszerüzletet. Mivel a rabló bűncselekményéről bombafenyegetéssel akarta elterelni a figyelmet, nemcsak fegyveresen elkövetett rablás kísérlete, de a köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés miatt is bűnösnek találták.

Az ítélet indokolása szerint a vádlott 2012. március 12-én pénzszerzés céljából Kisvárdára utazott. A városban, hogy kevesebb rendőrjárőr legyen az utcán - egy telefonfülkéből felhívta a körzeti kórház diszpécserét, akinek azt mondta, hogy az intézmény területén élesített bombát helyezett el.

A bejelentést követően a vádlott az arcára húzott egészségügyi maszkban bement egy ékszerboltba, majd gázriasztó fegyverét az ott dolgozókra szegezve készpénz és ékszerek átadását követelte. Mivel azonban a sértettek ellenálltak, elmenekült a helyszínről. A kórházban nem találtak bombát, a rendőrök pedig egy nappal később fogták el a bűncselekménnyel gyanúsított 45 éves petneházi férfit.

A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a hasonló jellegű bűncselekmények a közelmúltban elszaporodtak, de enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, beismerő vallomását, megbánó magatartását, valamint azt, hogy a bűncselekmény kísérleti fázisban maradt.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így a határozat nem jogerős.