Orbán és Fico összemelegedett

Vágólapra másolva!
Nem csörteti már a kardot Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő. Gyakorlatilag kéthavonta randiznak, Orbánnak imponál a szlovák gazdaság, Fico úgy érzi, szüksége van a magyarokra. A vitás témákat a hátsó ülésre dobták, a közös sikerekből szeretnének megoldást kovácsolni.
Vágólapra másolva!

Kéthavonta találkozik egymással újabban Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő, és mosolyogva írják alá egymás után a különböző - zömmel gazdasági tárgyú - egyezményeket, szándéknyilatkozatokat. Legutóbb pénteken Budapesten találkoztak a szlovák-magyar gazdasági fórumon, egy szlovákiai bejegyzésű szlovák-magyar közös gazdasági és iparkamaráról szóló szándéknyilatkozat aláírásán. Beszédet is mondtak, egymást dicsérték, Fico tegeződős, kedélyeskedő kiszólásokat is intézett Orbánhoz.

Hol van már 2010 forró tavasza és nyár eleje, amikor a frissen választást nyert Orbán Viktor miniszterelnök az állampolgársági törvénnyel hergelte az éppen a választási vereség felé sodródó kollégáját? Hol van már az a harcias Robert Fico, aki erre válaszul szlovák állampolgárságuk megvonásával büntette a szlovákiai magyarokat? Rég elmúlt a kardcsörtetős időszak a szlovák-magyar viszonyban.

Ugyan továbbra is életben van mindkét vitatott törvény, de hiába fosztottak meg állampolgárságától több szlovákiai magyart, Orbán Viktor, úgy tűnik, már nem neheztel emiatt annyira, hogy rendszeresen szomszédja orra alá dörgölje. Fico magyarokkal szembeni harciassága is feloldódott valahol a márciusi előrehozott szlovákiai választás kampányában, és tovatűnt a szlovák parlamentből kibukó, magyarellenes egykori szövetségeseivel együtt - ahogy ezt maga is elismerte októberben.

A két politikus mintha valóban felnőtt volna, ahogy azt a magyarellenes felhangoktól feltűnően mentes kampányt követő tavaszi előrehozott választás idején az [origo]-nak nyilatkozó helyiek várták tőlük.

Fotó: Mudra László [origo]
Pénteken a Grand Hotel Corinthiában Budapesten

A vitás kérdéseket pénteken is csak általánosságban említették, leginkább dicsérték egymást, és a gazdasági együttműködés fontosságát domborították ki. Orbán példaként állította Magyarország elé a szlovák gazdasági fejlődést, amelynek szerinte örülni kell, mivel az ország érdeke, hogy sikeres szomszédai legyenek. Hosszasan ecsetelte a két ország összefogásának előnyeit, előhozva vesszőparipáját: a jóléti társadalmat el lehet felejteni, helyette a munkaalapú társadalom jön, amit a térség időben észrevesz, ezért szerinte az EU-ban 10-15 éven belül súlyponteltolódás lesz: a közép-európai térség felé fog eltolódni a gazdasági növekedés. "A jövő az itt van nálunk" - jelentette ki, de hozzátette, nem túlszárnyalni fogjuk Nyugat-Európát, hanem együtt felzárkózni hozzá.

Az utána felszólaló Fico arról beszélt, hogy a közös sikerek fognak egyre jobb együttműködési feltételeket biztosítani a két ország számára, és felvetette, hogy két éven belül közös csúcstalálkozón találkozzanak Orbánnal Szlovákiában "valamilyen érdekes helyen". Felsorolta az eddigi közös projekteket, és közölte, garantálja, hogy érdekében áll a két ország gazdasági és baráti kapcsolatainak folytatása, majd javasolta, hogy tarthatnának közös kormányüléseket is.

A korábbi nacionalista felhangok helyett jelenleg a gazdasági, strukturális együttműködés bővítése a jelszó a két ország kapcsolatában. Orbán már két nappal a Fico fölényes sikerét hozó márciusi választás után elküldött gratuláló levelében ezt emelte ki a szlovákiai magyarokat érintő nyitott kérdések témája előtt.

Fotó: Mudra László [origo]

Ugyanez volt napirenden első közös tárgyalásukon áprilisban, a visegrádi négyek varsói találkozóján. A vitás kérdéseket a két ország vegyes bizottságának gondjaira bízták, a két kormányfő pedig közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekről egyeztetett. "Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, konfliktusokra és veszekedésre nincs" - közölte az általa normálisként és konstruktívként jellemzett tárgyalások után Fico. Orbán a beszámolók alapján szűkszavúbb volt, a nehéz kérdések megoldásának kulcsát a közös sikerekben látta.

Foci, pálinka, nóta

Júliusban már közösen mentek focimeccsre - igaz, mindketten a saját csapatuknak szurkoltak a Slovan Bratislava-Videoton FC Európa Liga-selejtező pozsonyi mérkőzésén. A nem hivatalos találkozón főleg a fociról beszélgettek. A mérkőzés után Fico azt mondta: "Kiváló alkalom volt arra, hogy javítsuk az egymás közötti kommunikációt és a kapcsolatokat."

Amikor októberben Pilisszentkereszten együtt nyitottak szlovák kulturális központot, már közös nyilatkozatot is aláírtak arról, hogy új hidat épít a két ország Komáromnál a Dunán, és sokkal több határátkelőt létesítenek. A találkozón pálinkáztak és körbedicsérték egymást, Orbán Viktor azt mondta, ha meg kellene nevezni egy országot, amelyik sikeresen küzd a válsággal, az a Fico vezette Szlovákia lenne, partnere pedig méltatta a pragmatikus és konstruktív találkozót, majd még nótázott is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A pilisszentkereszti szlovák ház felavatásán

Szükségünk van egymásra

A szlovák kormányfő a héten már arról beszélt egy német lapnak adott interjúban, hogy a két szomszédos országnak szüksége van egymásra, nem engedhetik meg maguknak, hogy feszültségek terheljék a kapcsolatukat. Pedig azért a tüskék nem szívódtak fel.

Fico például alig két héttel a megválasztása után a szlovák állampolgársági törvény enyhítéséről beszélt, de az általa felvetett és nyár óta a szlovák belügyminisztériumban kidolgozás alatt álló javaslat valójában csak pontosabban szabná épp a magyarokra a törvényt. Mivel a szlovák törvénynek alapot adó 2010-es magyar jogszabály azt törölte el, hogy a magyar állampolgársághoz állandó lakcím kelljen, ezért a szlovák törvényt úgy módosítanák, hogy akinek van külföldi állandó lakcíme, azt nem érintené, csak azt, akinek nincs. 2010-től nyárig a jogszabály alapján ugyanis míg a magyar állampolgársággal is rendelkező szlovákiai magyarok közül összesen 25-en, a cseh-szlovák kettős állampolgársággal rendelkező szlovákok közül 149-en vesztették el a szlovák állampolgárságukat.

Orbán Viktor pedig - noha Ficóval folytatott tárgyalásain úgy tűnik, hallgat a kérdésről - az október 23-ai állami ünnepségen a százéves Tamás Ilonkával parádézott a Kossuth téri színpadon. Az idős szlovákiai magyar tanítónőt - akit a magyar állampolgárság felvétele miatt fosztottak meg a szlováktól - ki is tüntették, egy gyakorlatilag erre az alkalomra alapított, Magyar Becsületrend nevű kitüntetéssel.

"Természetesen még mindig van néhány kényes kérdés" - jegyezte meg hét eleji interjújában Fico, aki a kettős állampolgárság, a komáromi magyar egyetem (amelynek elvehetik a besorolását) és a (magyarok kollektív bűnösségét kimondó) Benes-dekrétumok ügyét nevezte meg ezekként. A vitás kérdésekről várhatóan januárban kezdődnek tárgyalások.

A két kormányfő a pénteki szlovák-magyar gazdasági fórumon is előhozta - konkrét ügyek említése nélkül - a vitás kérdéseket. "Magyarország nem dugja homokba a fejét" - közölte ezekre utalva Orbán, aki szerint "nem ringatjuk magunkat" abba az illúzióba, hogy könnyű lesz ezeknek a megoldása, majd megismételte azt, amit már korábban is mondott: a jó gazdasági együttműködés segíthet megoldani a konfliktusokat. Szavait Fico hasonlóan visszhangozta.