Kibújt Bajnai öleléséből az LMP

megkezdődik a Lehet Más a Politika (LMP)  XX. kongresszusa A csillebérci Ifjúsági és Szabadidőközpontban
Vágólapra másolva!
Az LMP szombat éjszakai kongresszusán elutasították, hogy a párt csatlakozzon a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 mozgalomhoz. A döntés után lemondott a párt frakciójának vezetője és helyettesei is, mert hibás, végzetes döntésnek tartják a Bajnaival való szakítást. Az LMP együttműködési tárgyalásokat ugyan kezdene az Együtt 2014-gyel, de kimondta, hogy a parlamenti pártok közül senkivel sem fog összeállni a választásokra.
Vágólapra másolva!

Nem csatlakozik a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 mozgalomhoz az LMP - döntött a párt Csillebércen tartott kongresszusa vasárnapra virradó éjjel. A titkos szavazás eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető, valamint Szabó Tímea és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettesek is bejelentették lemondásukat.

A vasárnap hajnali döntés sorsdöntő volt a párt jövőbeli politikai irányának és választási stratégiájának szempontjából. A kongresszuson két javaslat volt terítéken: az egyik elképzelés szerint az LMP szervesen, szervezetileg is csatlakozott volna Bajnai mozgalmához, a másik szerint pedig elutasítja a csatlakozást, de együttműködést ajánl az Együtt 2014-nek.

Az elfogadott határozat a második lehetőséget támogatja, amivel kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Schiffer András a csillebérci kongresszuson

Schiffer és Jávor vitája

A csatlakozásnak Bajnaiék részéről nem lett volna akadálya, sőt az Együtt 2014 kifejezetten nyomult az LMP megnyerésére. A szervezet a hét elején nyíltan felkérte a pártot, hogy kezdjenek csatlakozási tárgyalásokat (erről itt olvashat bővebben). Azt ugyanakkor régóta tudni lehetett, hogy a sorsdöntő kérdés mélyen megosztja az LMP vezetőit.

Az [origo]-nak a kongresszus előtti napokban nyilatkozó képviselők azt mondták, hogy az ellenzéki összefogásra nyitott Jávor Benedek frakcióvezető, valamint a korábbi frakcióvezető, az önálló politizálást támogató Schiffer András fémjelezte csoportok között van szakadás. Schiffer korábban kijelentette, hogy semmilyen együttműködést nem támogat Bajnaival, míg Jávor egyértelművé tette, hogy "felelőtlenségnek tartja", ha nem vizsgálnák meg a lehetőségeket (a párton belüli konfliktusról itt olvashat részletesen).

Négy emberen múlt

Az Együtt 2014-hez való csatlakozás támogatói egy 17 pontban összefoglalt "vízió" elfogadása esetén egyesültek volna Bajnai csapatával. A csatlakozási tárgyalások alapjának szánt dokumentum a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazta, többek között egy új adórendszerről, illetve a paksi atomerőmű bővítésének leállításáról szólt.

Emellett az esetleges belépést ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon az együttműködéshez később csatlakozni kívánó szervezetek felvételéről szóló döntésekben, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor - értesült az MTI. Az LMP a javaslat szerint januári kongresszusán szavazott volna véglegesen a csatlakozásról.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Szavaznak a küldöttek

A Bajnai táborához való csatlakozásról a párt kongresszusa késő éjjel szavazott. A párt megosztottságát jól mutatta a szavazás eredménye, amely két majdnem egyenlő nagyságú tábort rajzolt ki. A csatlakozási javaslat 77 szavazatot, a csatlakozást elutasító, csupán együttműködést támogató verzió pedig 84 voksot kapott. Ez azt jelenti, hogy a döntés csupán négy szavazaton múlt.

Se MSZP, se Gyurcsány

A kongresszus résztvevői egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Az MTI szerint ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett "Új pólus" kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot. A stratégiát 87 igen, 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

Ez a döntés többek között azt jelenti, hogy sem az MSZP-vel, sem Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával nem áll össze az LMP. Ez ugyanakkor nem nagy meglepetés: a párt képviselői korábban is azt mondták az [origo]-nak, hogy az MSZP-vel kizárt az együttműködés, és Bajnai Gordonnal sem állnának össze, ha az Együtt 2014-be az MSZP belépne.

"Végzetes döntés"

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. A politikus azt mondta, a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek meggyőződése szerint nincsen értelme, és nem reflektál a valóságra.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Megosztottak

"Lemondtunk arról az esélyről, hogy véget vessünk az Orbán-rezsimnek" - mondta Jávor Benedek, akit beszéde közben a jelenlévők egy része megtapsolt. "Olyan döntést hoztunk, amelyik megítélésem szerint végzetes az LMP számára, és (...) káros Magyarország számára" - mondta a politikus, és morálisan vállalhatatlannak nevezte a kongresszus határozatait. Kijelentette, hogy azok végrehajtására alkalmatlan, ezért jelezte, hogy visszaadja frakcióvezetői megbízatását.

Nem sokkal később Karácsony Gergely és Szabó Tímea frakcióvezető-helyettesek is lemondtak, ők kora reggel a Facebook-oldalukon jelentették be a döntést. "Nincs okom kétségbe vonni, hogy azokat a küldötteket is az ország iránt érzett felelősség vezette, akik ezt az álláspontot támogatták. Ugyanakkor véleményem szerint tévednek: ez a döntés árt az LMP-nek, és ami még rosszabb, árt az országnak is" - írta Karácsony. A képviselők szintén világossá tették, hogy a kongresszuson megszavazott irányt vezetőként nem tudja képviselni, ezért távozik (az LMP képviselőinek reakcióiról, a döntés utáni helyzetértékelésükről itt olvashat bővebben).

Schiffer András korábbi frakcióvezető ugyanakkor a szavazás után, vasárnap reggel az [origo]-nak azt mondta, hogy nem Bajnaira mondtak nemet, csupán arra, hogy csatlakozzanak hozzá. Az Együtt 2014-gyel továbbra is tartani akarják a kapcsolatot, és tárgyalni fognak az együttműködésről - magyarázta. Egy másik, a neve elhallgatását kérő LMP-vezető pedig az [origo] helyszínen lévő tudósítójának azt mondta, hogy a most hozott döntés nem feltétlenül végleges, elviekben nem kizárható, hogy egy későbbi kongresszuson úgy határoznak, hogy csatlakoznak az Együtt 2014-hez.