Bajnai Gordon nem érti az LMP-t

Vágólapra másolva!
Az LMP visszautasítása után az Együtt 2014 csak tavasszal tervez tárgyalni az együttműködésről más ellenzéki pártokkal - jelentette ki Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök azt mondta, minden értetlensége ellenére nem csalódott az LMP-ben.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon szerint az LMP által vallott értékeknek helyük van az Együtt 2014 választói mozgalomban, akkor is, ha az ökopárt nem csatlakozik hozzá. A Haza és Haladás Egyesület elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn azt mondta, hogy most a párt nélküli választók megszólítása a feladatuk, és jövő tavasszal jöhet el az ideje annak, hogy más ellenzéki erőkkel tárgyaljanak.

Az LMP kongresszusa a hétvégén döntött arról, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. Bajnai Gordon erről azt mondta, hogy számára nem egyértelmű az LMP döntése, mivel a pártot nem csatlakozásra kérték fel, hanem arra, hogy tárgyaljanak a csatlakozásról.

A volt miniszterelnök szerint tiszteletben tartják az LMP határozatát, és azt mondta, ha az LMP mégis akar tárgyalni, azt nyilván jelezni fogják. Bajnai szerint az LMP-nek az a szárnya, amely felülkerekedett, az vagy azt gondolja, hogy egyedül is képes leváltani a jelenlegi kormányt, vagy más forgatókönyvben gondolkodik. Arra nem lát esélyt, hogy bármely ellenzéki párt egyedül képes legyen legalább két és fél millió szavazót megnyerni.

Arról is beszélt, hogy minden értetlensége ellenére nem csalódott az LMP döntése miatt, szerinte a kongresszus színvonalas elvi vita után határozott, és a történtek azt mutatják, hogy van gerincük a győzteseknek is, és a veszteseknek is. Arra a felvetésre, hogy a csatlakozást ellenzők nagyrészt épp az ő személyével magyarázták elutasításukat, Bajnai Gordon úgy reagált: álvitának tartja ezt, mert nem azt kérték az LMP-től, hogy álljanak be mögé, hanem azt, hogy álljanak a három alapító - az általa vezetett egyesület, a Milla és a Magyar Szolidaritás Mozgalom - mellé.

Bajnai Gordon arról is beszélt, nincs itt az ideje annak, hogy újabb szervezeteket hívjanak meg az Együtt 2014-be, az LMP esetében is csak a kongresszus közelsége indokolta ezt. Szerinte jövő tavasszal jöhet el az ideje annak, hogy más, meghatározó ellenzéki erőkkel is tárgyaljanak. Addig mindenkinek tennie kell a dolgát, így az Együtt 2014-nek meg kell szólítania a ma még párt nélküli, de változást akaró választókat - mondta.

Az LMP kongresszusáról szóló híreinket itt olvashatja.