Két új pályázó a Nemzeti Színház élére

Vágólapra másolva!
Szennyai Mária és Hídvégi Miklós is bejelentette, hogy szívesen ülne az igazgatói székbe, így már összesen négy jelölt közül választ az emberi erőforrások minisztere.
Vágólapra másolva!

Alföldi Róbert mandátuma 2013. június 30-án jár le, de ő volt az első, aki novemberben beadta pályázatát a következő öt évre. Mint írta, újraválasztása esetén drámapedagógusok bevonásával a jövő generáció nevelésére helyezne nagyobb hangsúlyt, fő vezérelve azonban a társadalmi felelősségvállalás lenne.

Egy nappal Alföldi után a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila is bejelentette, hogy pályázik a teátrum vezetésére, és lehetséges helyetteseként Eperjes Károlyt nevezte meg. "Nemzetközi mércével is jelentős Nemzeti Színházat szeretnék, olyat, amelyet az egész nemzet a sajátjának tekint" - nyilatkozta.

A két új jelölt, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi János színész-rendező célkitűzéseiről még nincsenek információk, arról viszont igen, hogyan zajlik majd az igazgatóválasztás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a pályázatok elbírálására szakmai bizottságot kér fel, amelynek tagjai a Színházművészeti Bizottság, a miniszter, a munkáltató, az üzemi tanács és a reprezentatív tanács képviselői lesznek. Balogh Zoltán miniszter az ő ajánlásaikat figyelembe véve nevezi meg az új igazgatót, legkésőbb 2013. január 31-ig.

Sajtóértesülések szerint a bizottság tagja lehet Kerényi Imre, Nagy Viktor, Szigethy Gábor és Ókovács Szilveszter, ezt azonban nem erősítette meg az Emmi kulturális államtitkársága. Csak a felkérések elfogadása után nyilatkoznak személyi kérdésekről, az viszont összeférhetetlenségi kérdéseket vethet fel, hogy jelenleg Vidnyánszky Attila a Színházművészeti Bizottság elnöke.