12 évet kapott az apját baltával agyonütő férfi

Vágólapra másolva!
Tizenkét évet kell börtönben töltenie annak a 30 éves férfinak, aki baltával ütötte agyon az apját. Az apja gyakran tett szemrehányásokat a fiának, mihasznának tartotta. Az egyik alkalommal, amikor lusa disznónak nevezte a fiát, az megölte, a holttestét pedig a Körösbe dobta.
Vágólapra másolva!

Jogerősen tizenkét év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a gyulai férfit, aki 2011 májusában baltával agyonverte édesapját, majd a holttestet a Körösbe dobta.

A jelenleg 32 esztendős, az apja cégénél informatikusként dolgozó vádlott viszonya feszült volt a sértettel. Bár az apja anyagilag támogatta, gyakorta felelősségre vonta félbehagyott tanulmányai vagy a házimunka elhanyagolása miatt.

2011. május 4-én a sértett átment az utcában szemközt lakó fiához. A két férfi egy szobanövényt vitt ki a teraszra, s amikor végeztek a munkával, az apa elkezdte sorolni szokásos szemrehányásait, és "lusta disznónak" nevezte a fiát. A fia a bement a szobába, de az apja követte, és egyre ingerültebben hánytorgatta fel kifogásait a vádlott viselkedésével kapcsolatban. Végül egy kézlegyintéssel hátat fordított a fiának, majd elindult kifelé.

A vádlott ekkor kapott fel egy baltát, majd hatszor-nyolcszor fejbe csapta a neki háttal álló apját. Miután meggyőződött az áldozat haláláról, a vérző testet két lepedőbe csavarta, a fejére egy szemeteszsákot húzott, majd a garázsban álló autó csomagtartójába tette.

A véres szőnyegeket és a balta nyelét elégette, a tetthelyet többször fölmosta fertőtlenítőszerrel, a balta fejét elrejtette, a holttestet pedig kivitte a Körös-partra, és a vízbe dobta. A férfi holttestét másnap találták meg. A vádlott elismerte a bűncselekmény elkövetését.

A táblabíróság emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen tizenkét év börtönbüntetéssel sújtotta. Vagyis nem adott igazat a vádlottnak, aki védőjével együtt azt kérte, állapítsák meg, hogy erős felindulásból cselekedett, és emiatt enyhítsék is az első fokon kiszabott, szintén 12 éves börtönbüntetést.