Nem sikerült kijavítani a választási eljárási törvényjavaslatot

Vágólapra másolva!
Benyújtották a parlamentnek a választási eljárásról szóló törvény egységes javaslatát fideszes képviselők, de továbbra is vannak ellentmondások a szövegben.
Vágólapra másolva!

Lázár János és Kósa Lajos aláírásával kezdődik azoknak a fideszes képviselőknek a névsora, akik csütörtökön benyújtották a parlamentnek a választási eljárásról szóló törvény zárószavazás előtti egységes javaslatát. A hónapok óta készülő javaslat az elmúlt hetekben többször változott, és még a múlt héten is többszáz javaslatot nyújtottak be hozzá fideszes képviselők is.

Ezekről a múlt hétfőn szavazott a parlament, de a képviselők egymásnak ellentmondó javaslatokat is megszavaztak. Elfogadták például azt a javaslatot, amely szerint a jegyzőknek fel kell keresniük a választókat, és tájékoztatniuk kell őket a névjegyzékbe vétel lehetőségéről, és támogatták azt a módosítót is, amely elégségesnek tartja, ha a tájékoztatást megfelelő időben és módon a Nemzeti Választási Iroda végezné.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a hét elején azt nyilatkozta, egy ilyen nagy javaslatnál előfordulnak ilyen koherenciazavarok, és ezeket majd a zárószavazás előtt módosító javaslatokkal kiküszöbölik. A most benyújtott egységes javaslat továbbra is tartalmazza mind a két változtatot.

A parlament a hét elején elhalasztotta a javaslat zárószavazását, így várhatóan a jövő héten döntenek majd róla. Az MSZP név szerinti szavazást kezdeményezett.