Orbán Viktor, Orbán Viktor és Orbán Viktor

Orbán-névrokon
Vágólapra másolva!
Vajon mennyire változtatja meg az életünket, ha egy névrokonunk miniszterelnök lesz? Kinevetnének, ha Orbán Viktorként mutatkoznánk be, vagy éppen leköpnének? Jobban lehet csajozni Orbán Viktorként, vagy mindenki ránk csapná a telefont? Az [origo] három Orbán Viktort is felkeresett, hogy megnézzük, hogyan zajlanak a hétköznapjaik azoknak, akik a miniszterelnök nevét viselik.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, fáradjon be! - erre a mondatra akkor is felkapnánk a fejünket, ha már órák óta halálra unnánk magunkat egy ingerszegény rendelőben. Nevesebb névrokona árnyékában több Orbán Viktor is él Magyarországon, aki nap mint nap szembesül neve áldásaival és átkaival. Három Orbán Viktorral találkoztuk, hogy megtudjuk, mennyiben befolyásolja hétköznapjaikat az, hogy a miniszterelnök nevét viselik.

A furfangos traktoros

A Somogyi-dombság felszántott lankáin negyedórát kellett dzsipezni a földúton, hogy eljussunk Orbán Viktorhoz, aki a hajnal óta tartó traktorozást megszakítva éppen ebédjéhez készülődött. Tíz éve dolgozik egy magyarkeszi mezőgazdasági vállalkozásnál, ahol főleg szállításkezeléssel és traktorozással telnek a napjai.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Orbán Viktor szántás közben

"Amikor hívtatok, azt hittem, blöff az egész. Legutóbb a 2010-es kampány előtt keresett valaki azzal, hogy összegyűjtik az Orbán Viktorokat, hogy megvacsoráztassák őket. Siófokig tartottuk a kapcsolatot, aztán azt mondták, nem tudnak továbbjönni, mert elszakadt a gépszíj" - hadarta Orbán Viktor-osan a 36 éves férfi.

A gyönyörű fekvésű, 1200 fős faluban még a főnöke is elnök úrnak szólítja Viktort, aki kifejezetten szereti, ha így hívják. Persze ez nem volt mindig így a 15 éve tartó közös történelmükben. "Először miniszterelnök urak voltunk, aztán bukott miniszterelnök urak, most pedig megint elnök urak. Amikor ő megbukott, én is megbuktam" - mesélte arról, hogy megszólítása mennyire érzékeny a mindenkori politikai erőviszonyokra. A traktoros szerint azonban hamarosan ismét csak bukott elnöknek fogják szólítani faluszerte, ugyanis hiába tartja rendes embernek a miniszterelnököt, amondó, hogy 2014 nem ismertebb névrokona éve lesz, mert a Jobbik fog győzni.

Persze nem egyszerű az élete annak, aki a kormányfő nevét viseli. Ha bemutatkozik valakinek, akkor a legtöbb esetben elkérik a személyi igazolványát, amikor pedig aláírja a szállítóleveleket, sokszor a kollégáinak kell tanúskodniuk amellett, hogy nem bosszantani vagy megviccelni akarja a kamionsofőröket. "Ha többen összeülünk, van, hogy elmondják mindenféle köcsögnek, de tőlem csak úgy viccesen kérik számon a döntéseit. Engem tojással nem fogadnak" - mesélte arról, hogy a miniszterelnök ellenzői azért nem rajta verik le nemtetszésüket.

Orbán Viktor talán is nem lenne Orbán Viktor, ha nem tudhatná magáénak a nevesebb névrokona által gyakorta emlegetett furfangos magyar észjárást. Barátai egyszer két láda sörben és két üveg pezsgőben fogadtak egy közeli falu focicsapatának drukkereivel abban, hogy öt percen belül megérkezik a kocsmába Orbán Viktor. Hiába kételkedtek abban, hogy a miniszterelnök öt perc alatt le tud érni a helyi kocsmába Budapestről, szkepticizmusukat jelentős mennyiségű alkohol bánta, miután Orbán Viktor betoppant a kocsmaajtón, még ha majdnem ölre is mentek egymással.

A lezsidózott pr-os

"Jó napot kívánok, Orbán Viktor vagyok a Dombóvári Művelődési Háztól" - talán nem is űzhetne kegyetlenebb játékot a sors a művház 26 éves pr-szervezőjével, akinek foglalkozásából adódóan minden telefonhívása annak az elmagyarázásával kezdődik, hogy ő sem nem a miniszterelnök, sem nem telefonbetyárkodik.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Orbán Viktor a Dombóvári Művelődési Ház kávézójában

Arról nem is beszélve, hogy éppen az olyan értelmiségi szakmát űzők tartották őt a legmegfelelőbbnek arra, hogy letöltsék rajta bosszújukat a kormány döntései miatt, mint az egyetemi oktatók vagy az orvosok. "Egyszer reggel 8-tól délután 3-ig ültem a rendelőben, már mindenki bement előttem, az is, aki 3 előtt öt perccel érkezett. Az asszisztens aztán rendes volt, odajött hozzám, és annyit mondott: 'csak, hogy tudd, azért nem hívott be a doktornő, mert utálja a névrokonod'. Az egyetem is kicsit húzós volt a tanárok miatt. Amikor névsorolvasásnál hozzám értek, mindig jöttek a beszólások. Volt, aki lejuniorozott, volt, aki odaállt elém, és végigmért. A legnagyobb hátrány persze az volt, hogy könnyen megjegyeztek" - elevenítette fel megpróbáltatásait.

Hasonló élményben volt része, amikor az egyik cigarettagyár játékára jelentkezett telefonon. Már negyedszerre hívta fel őket, mire a neve hallatán nem rakták le a telefont egy "hülye" kíséretében. A szintén a játékra jelentkező haverjaival ellentétben mégsem kapott tájékoztató levelet, és ismét csak a lehülyézés jutott neki, amikor telefonon erre rákérdezett. "Egyszer pedig valaki a tudakozóban talált számomon hívott fel. Kérdezte, én vagyok-e Orbán Viktor, aztán megkérdezte, hogy zsidó vagyok-e, majd addig ócsárolt, amíg nem mondta be a géphang, hogy mindjárt lemerül a számlája. Képes volt az utolsó pénzén felhívni, hogy engem leszidjon" - mondta Viktor, akinek mellesleg Antal Józsefnek hívták az egyik óvodás csoporttársát.

Van azonban szórakoztatóbb telefonos kalandja is. Amikor a 2010-es kampány során Orbán Viktor géphangját hallgathattuk a vonal túlsó oldalán, a dombóvári pr-os barátjának az anyukája hosszasan kérdezgette, hogy mi lehet a baja gyermeke barátjának, mígnem két perc után rájött, hogy nem is ő keresi. A mindennapi szembesüléseket összességében sokkal inkább fárasztónak tartja, ha rossz napja van, legszívesebben elküldené a búsba azokat, akik értetlenkednek a neve miatt. Kollégái sokszor viccelnek vele, rendszeresen kapja az olyan kérdéseket, mint "Viktor, mi lesz az IMF-fel?", sőt olyan munkatársa is van, aki poénból úgy veszi fel a művház telefonját, hogy "Tessék, Orbán Viktor telefonja".

Persze vannak előnyei annak, ha valakit Orbán Viktornak hívnak, legalábbis, ha az ember csajozni akar. "Ismerkedésnél előnyt jelent, már csak azért is, mert mindenki megjegyez. Diszkóban volt már, hogy előkerült a személyim, mert nem hitték el. Innentől meg könnyebben megy a beszélgetés, mert van téma" - avatott be abba, hogy egy miniszterelnök milyen segítséget nyújthat az ismerkedéshez.

A hülye nézésű szalámis

A kocsolai Orbán Viktor épp szalámit töltött négy társával egy kertes ház gyéren megvilágított hátsó részében, amikor találkoztunk vele. A Tolna megyei faluban hajnal óta töltötték a felvágottat, és a véget nem érőnek tűnő munka szemlátomást sokkal inkább fárasztotta, mint az elnök uras szóviccek.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Orbán Viktor szalámitöltés közben

"Szeretem a nevem, csak nem vagyok rá büszke. Emiatt az egész kormány miatt, amit művelnek" - foglalta össze azzal a tömörséggel, amely a későbbiekben is markánsan jellemezte. Azt mindenesetre megtudtuk, hogy élettársa szereti, hogy Orbán Viktornak hívják, de azt ő sem tudta megmondani, hogy miért. Bár a faluban már nemigen foglalkoznak azzal, hogy ugyanaz a neve, mint a miniszterelnöknek, ha kilép a faluból, gyakran nem hiszik el a nevét.

"Volt, hogy elmentünk kocsmázni, és nem hitték el, hogy a saját nevemen van a számlám. Amikor legutóbb dolgoztam Győrben, akkor a főnököm sem hitte el, és a munkatársaimnak kellett mutogatnom a személyimet" - mondta Viktor, aki két héttel ezelőttig az Audi-gyárban dolgozott karbantartóként. Bár 1992-ben született, nincs arról tudomása, hogy szülei az akkor már ismert névrokona miatt nevezték volna el Viktornak.

Azt, hogy néha mennyire dolga nehéz lehet egy alaptalanul támadott miniszterelnöknek, ő is át szokta érezni. "Nem szeretnek itt a faluban, mindig belém kötöttek valami miatt. Azt nem tudom, miért. Állítólag azért, mert hülyén nézek, meg agresszív fejem van" - árulta el a fiatal férfi, hogy miért szokott gyakran bunyóba keveredni.