Nőket és gyerekeket vertek a hatvani rendőrök a TASZ szerint

Vágólapra másolva!
Rendőri erőszakba torkollt egy incidens a TASZ ügyvédje szerint a hatvani rendőrkapitányságnál, miután a rendőrök állítólag összecsaptak egy őrizetbe vett férfi rokonságával. Az Index beszámolója szerint a bevitt férfit verésnyomokkal engedték ki, ezért a kapitánysághoz gyűlt rokonok zúgolódni kezdtek. A rendőrök állítólag nőket, gyerekeket sem kímélve vágtak rendet, majd még néhány teljesen ártatlan járókelő baját is ellátták.
Vágólapra másolva!

Rendőri erőszakról, ártatlan állampolgárok rendőri bántalmazásáról számolt be a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egyik ügyvédje péntek délután Hatvanban, ahol állítása szerint csütörtökön a rendőrök válogatás nélkül támadtak rá egy csoportra. Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd szemtanúk egybehangzó állításaira hivatkozva azt állítja, hogy egy kábítószerrel való visszaélés miatt előállított férfit verés látható nyomaival engedtek ki a rendőrségről, és az odagyűlt rokonok ezen felháborodtak. Ezután - állítja - a rendőrök rátámadtak a zúgolódókra, és válogatás nélkül verték a rokonokat, köztük nőket és gyerekeket is.

Az esetről az Index számolt be először. A lap a TASZ ügyvédjére és saját információira hivatkozva hivatkozva azt írja, hogy a rendőrök által kergetett hozzátartozók egy közeli lakótelep házaiba menekültek, de a rendőrök oda is követték őket. Volt, akinek kificamították a vállát, és állítólag mentőt is kellett hívni a sérültekhez - írják. Szemtanúk szerint a rendőrök egy éppen arra járó, az esetről mit sem tudó nagymamát és unokáit is bántalmazták: az idős nőt gázsprével fújták le, az unokát pedig összeverték.

Az Index szerint az esetet telefonnal videóra vette valaki, de a készüléket egy rendőr kicsavarta a szemtanú kezéből. A lap azt is állítja, hogy a megvert unokát a mentők ismeretlen helyre vitték, és amikor édesapja a rendőrségen kereste, nem kapott tájékoztatást, majd távozóban őt is megverték a rendőrök. Az akciókban szemtanúk szerint TEK-esek és készenléti rendőrök is részt vettek.

Az [origo] péntek este nem tudta független forrásból megerősíteni a TASZ és az Index állításait. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság eközben mindezzel teljesen ellentétes közleményt adott ki az esetről, amelyben azt írják, hogy a rendőrkapitányság előtti tömeg követett el jogsértést, így garázdaság, illetve hatóság elleni erőszak miatt vettek őrizetbe néhány embert.

A rendőrség szerint egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak, öt ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás azok közül, akik csütörtökön "a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak". A közlemény szerint "a jogsértő cselekménnyel kapcsolatban a rendőrség az éjszaka során hat embert vett bűnügyi őrizetbe". A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le.