Magyar királya van a magyar bajusznak

Járomi Zsolt, Bajusz és Szakáll Európa Bajnokság, magyar bajusz kategória győztes
Vágólapra másolva!
Nem tartja számon, hogy naponta hányszor pödri meg önkéntelenül is a bajszát Járomi Zsolt. A háromgyerekes családapa reggelente tíz perc alatt állítja be a megfelelő formát: mosás, pedrőkrém, bajuszkefe, a végére egy kis hajlakk, hogy jól tartson. Az utcán előre köszönnek neki, mindenkit bajuszhúzogatásra késztet a látványa, és hála neki, szeptember óta nem egy német taxisofőré Európa legszebb magyar bajusza.
Vágólapra másolva!

Mióta serken, tehát nagyjából 16 éves kora óta él szőrzettel az arcán Járomi Zsolt. A negyvenöt éves erdőkertesi tanárnak sikerült az, ami magyarnak eddig soha: az idei szeptemberi franciaországi bajusz és szakáll Európa-bajnokságon első helyezést ért el a magyar bajusz kategóriában. Az aranyérmet eddig olaszok és amerikaiak szerezték meg, hosszú évekig pedig egy német taxisofőr dicsekedhetett Európa legszebb magyar bajszával. És hogy mitől magyar egy bajusz? Középen két oldalra el van választva, bozontos, a vége pedig felfelé kunkorodó. A szájszélnél lejjebb nem nőhet, szájzugtól legfeljebb másfél centiméterre nyúlhat ki.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

Még a katonaság idejére sem szabadult meg a bajszától, szakállal vagy anélkül, de mindig volt szőr az arcán. "Lehet, hogy akadt olyan időszak, amikor éppen le volt vágva, de olyan soha, hogy akár évekig ne lett volna bajszom" - meséli. Bajsza ebben a formában két éve született meg, az addig arca szerves részét képező szakállától egy kiskunfélegyházi bajuszmustra miatt szabadult meg. Megérte a vágás: kifent magyar bajusz kategóriában onnan is elhozott egy első helyezést.

Természetes bajusz, angol bajusz, kínai bajusz, birodalmi bajusz, Dalí-bajusz - csak néhány abból a 17 kategóriából, amelyben a nemzetközi bajuszversenyek résztvevői indulhatnak. Járomi Zsoltot azonban nem tudja elcsábítani a kategóriák tömkelege: "Természetes bajusz vagy magyar bajusz - ez az, amit én szeretek".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

Laikusként kérdezzük: méregetik-e a verseny előtt, hogy nem több-e a szájzugtól mért másfél centiméter, de hamar kiábrándulunk: senki nem mászkál szigorú tekintettel, mérőszalaggal a kezében, mindössze egy előzetes mustrán kell átesni a verseny előtt. Ketten-hárman megnézik a jelentkezőt, hogy megfelel-e a kategóriának. Franciaországba idén négyen indultak ki, de csak ketten értek el helyezést. "Szerintem Péter bajuszát egy kicsit alulpontozták a bírók"- mondja. Péter az országos szinten 23 fővel bíró Magyar Bajusz Társaság ügyvezetője. Az inkább baráti, mint hivatalos társaságnak építészek, tanárok, lelkészek, restaurátorok, informatikusok a tagjai. Egyetlen dolog köti össze őket: a hagyományőrzés.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

Nem nagyon nehéz formába hozni a bajuszt, borotválkozással együtt jó tíz perc. A fürdőszobában a kedvünkért be is mutatja, milyen lépések hogyan követik egymást reggelenként. Azt azonban leszögezi, hogy mindazt, amit látni fogunk, nem tartja piperészkedésnek. Az első lépés a szappanos vagy samponos mosás, majd törölközővel törli szárazra a bajszát. "Ha jó forró a hajszárító, úgy ki lehet húzni a bajszot, hogy akár 20-30 százalékkal hosszabb lesz" - mutatja az egyik trükköt. Majd előkerül a szekrényből a bajuszpedrő krém és a bajuszkefe. Azt mondja, amíg reggelizik, tesz-vesz, megszárad a pedrőkrém, megszárad a hajlakk. Utóbbival, főleg az illatosított változattal azért az elején nem volt túl jóban. Az, hogy kifeni-e reggel, a hangulatától függ. "Ha nincs jó kedvem, akkor kicsit szigorúbbra hagyom".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

"Meg szoktak bámulni az utcán, el-el kapok meglepő pillantásokat. Van, aki elmosolyodik, előre köszönnek, a kocsi ablakából integetnek ki és közben fogják a létező vagy nem létező bajszukat" - meséli, hogy mit tapasztal az utcán. A gunyoros pillantások nem tartoznak ide. Nem tudom, hogy napjában hányszor pödröm meg - mondja nevetve, majd magyarázatot is ad: kell, hogy formája legyen. A végére marad egy-két praktikus jó tanács is: a bajuszt nem vágjuk, hadd nőjön. Ez a titka, hogy nem kell vágni. És jó lesz vigyázni, mert ugyanúgy hullik, mint a haj. "Néha a legszebb, leghosszabb szálak hullnak ki".