Nagy Imre-emlékplakettet kapott Demján

Vágólapra másolva!
Nagy Imre emlékének ápolásáért és a mártír miniszterelnökről elnevezett társaságért tett erőfeszítéseiért Nagy Imre-emlékplakettet kapott Demján Sándor nagyvállalkozó.
Vágólapra másolva!

Nagy Imre-emlékplakettet kapott Demján Sándor nagyvállalkozó, az ország egyik leggazdagabb embere a mártír miniszterelnök nevét viselő társaságtól. Az elismerést a nagyvállalkozó a szervezet húszéves működése alkalmából rendezett ünnepségen vette át a Magyar Nemzeti Múzeumban Balahó Zoltán elnöktől.

A vállalkozó a méltatás szerint azért kapta a díjat, mert munkájával és támogatásával sokat tett az egyesületért és Nagy Imre emlékének ápolásáért. Demján Sándor két üzlettársával 1996-ban döntött arról, anyagilag támogatják, hogy a Parlamenthez közeli Vértanúk terén szobrot állítsanak a mártírhalált halt miniszterelnöknek. Az indoklásban kitértek arra is, hogy a vállalkozó idén áprilisban tiltakozását fejezte ki a Kossuth térhez közeli - Varga Tamás alkotta - szobor tervezett elmozdítása ellen.

Demján Sándorral nemrég az [origo] készített interjút, amelyben a dúsgazdag vállalkozó megerősítette elhatározását, hogy vagyonát szegényekre és művészekre fogja hagyni.

A Nagy Imre Társaság megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából emlékkonferenciát is tartottak. Bemutatták a szervezet alapítványa által kiadott dokumentumkötetet is, amelyben a társaság alapítójára, az egykori mártír miniszterelnök lányára, a 2008-ban elhunyt Nagy Erzsébetre emlékeznek.

A 270 oldalas, fényképekkel illusztrált, interjúkat, nyilatkozatokat, cikkeket és visszaemlékezéseket tartalmazó, Vezérlő csillagom című közéleti emlékkönyvet Jánosi Katalin - Nagy Imre unokája, Nagy Erzsébet lánya - ismertette.

A dokumentumgyűjtemény Nagy Erzsébettől származó idézettel kezdődik: "Édesapám álma mindig az volt, hogy ez a magyar föld ne a széthúzó, hanem az összefogó, a tenni akaró és tenni tudó, a közös boldogulásért küzdő, elégedett, és többé már nem civódó, kesergő elégedetlenkedők országa legyen. (...) Csak egy kiegyensúlyozott társadalom adta harmóniát kívánhatunk, amit a politikai demokrácia, a szociális biztonság és a lelkek békéje teremt meg."