Hat tonna galambürülék miatt nem szólt a templomharang

Vágólapra másolva!
Öt közmunkás négy napig pucolta az ecsegfalvi templom harangtornyát, hogy újra harangozhassanak.
Vágólapra másolva!

Hosszú idő után megszólalt az ecsegfalvi katolikus templom harangja, miután eltávolítottak a harangtoronyból hat és fél tonna galambürüléket - írja a Békés megyei hírekkel foglalkozó Beol.hu.

A cikk szerint a harangtornyot azért pucolták ki, mert többen sérelmezték, hogy a toronyban lakó galambok ürüléke miatt elnémult a harang, ezért halottaikat harangszó nélkül kénytelenek eltemetni.

Kovács Mária polgármester szerint öt közmunkás négy nap alatt végezte el a takarítást. A hat és fél tonna galambürüléket az önkormányzat pótkocsis gépjárművével szállították el. Azokat az ablakokat, amelyeken leszakadt a zsalugáter, OSB-lappal fedték be, hogy ne tudjanak bemenni a toronyba a galambok.

Lengyel Antal plébános arról számolt be a Beol.hu-nak, hogy a harangról is eltávolították a vastag galambtrágya-réteget, így az távkapcsolással már megszólaltatható. "Az automatikája még nem jó, ezért nem tudjuk beállítani a reggeli, déli és esti harangozást. Egy szakemberrel hamarosan kicseréltetjük a vezetékrendszert, tehát ezt a hibát is kijavítjuk, de addig is gombnyomással bármikor megszólaltatható már a harang" - számolt be a lapnak a fejleményekről.