A hókotró is elakadt Fejér megyében

időjárás, havazás, első hó, budai hegyekben
Vágólapra másolva!
Hétfőn reggelre az ország több megyéjében fennakadásokat okozott a közlekedésben a hó: Fejér megyében két út járhatatlan lett, máshol hóátfúvások, jegesedés nehezíti a közlekedést.
Vágólapra másolva!

Hétfőn késő délutánra szabadult fel két út Fejér megyében, amelyeket korábban hófúvások, jegesedés és baleset miatt zártak le. Reggel még járhatatlan volt a Füle és Polgárdi, valamint a Söréd és Csákberény közötti útszakasz.

Mindkét úton baleset is történt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn reggel. Polgárdi és Füle között egy utasok nélküli autóbusz hátulja csúszott árokba, a sofőr nem sérült meg. Söréd és Csákberény között szintén egy utasok nélküli autóbusz, illetve egy hókotró, egy mikrobusz és két autó akadt el. A hókotró az árokba csúszott.

Bár hétfőn késő délelőttre minden út járhatóvá vált, a rendőrség arra figyelmeztette az autósokat, hogy továbbra is vannak hótáfúvásos, jégbordás szakaszok, úgyhogy óvatosan vezessenek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A budai hegyekben is vastag hó esett hétfő reggelre (További képekért kattintson a fotóra!)

Hétfő reggel óta a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit több elakadt járműhöz riasztották. A 7-es főúton Polgárdi-Ipartelepnél egy személygépkocsi az út menti villanyoszlopnak ütközött, amelyet kidöntött.

A 7-es főút Lepsény és Polgárdi közötti szakaszán kisteherautó hajtott árokba. Mánynál két személygépkocsi sodródott az árokba, egy mikrobusz az oldalára borult. A 81-es főút 22. kilométerénél egy terepjáró borult fejtetőre. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt.

A Baranya megyei Komlón hétfőn hajnalra 15-20 centi hó esett - írja a Bama.hu. A lap szerint nemcsak a nagy hó, hanem az utakra lefagyott jég is gondokat okoz: reggel hétkor két auót össze is ütközött a tükörjéggel borított, Mánfa felé vezető úton.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Behavazott út a Mecsekben hétfőn reggel (További képekért kattintson a fotóra!)

Hóátfúvások nehezítik a közlekedést a 710-es számú főúton is - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn. A Balaton keleti és északi partján végighaladó 71-es utat tehermentesítő főúton a 4-es és 5-ös, illetve a 7-es kilométerszelvénynél több száz méter hosszon kell hóátfúvásra számítani, ezért a rendőrség az erre haladók fokozott figyelmét kéri. A megyében minden vasúti átjárónál és a hidakon is fagyásveszély van.

További havazások várhatók

Hétfőn egyre nagyobb területen váltja fel havazás az esőt a Tiszántúlon is. Alkalmanként estig még havazni fog a Dunától keletre, és ott havas esőre is számítani kell. Mivel fokozatosan 0 fok fölé melegszik a levegő, a hó már sehol sem marad meg a síkvidéken.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hétfőn reggel a budai hegyekben (További képekért kattintson a fotóra!)

A viharos széllökések miatt összesen harminchárom kistérségre adott ki első szintű (sárga) riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északnyugati, északi irányú szelet többször kísérik 60-75 kilométer/órás széllökések a Dunántúl keleti és északnyugati részén, a Duna vonalán, továbbá Borsod északkeleti részében és Szabolcs megyében.

Eközben felszakadozik, csökken a felhőzet nyugat felől. A Dunántúlon néhány órára kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke 2, 5 Celsius-fok között alakul kora délután. A széllökések miatt három-négy fokkal hidegebbnek tűnik az idő annál, mint amennyit a hőmérők mutatnak. A hét második felében akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérséklet.