Nem hagyja annyiban az AB a hajléktalanok büntetését

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság elrendelte a hajléktalanokat egy azóta alkotmányellenesnek talált törvényi rendelkezés alapján sújtó szabálysértési ügyek felülvizsgálatát. A megsemmisítést kimondó döntésből ez kimaradt, a testület most pótolta.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (AB) kiegészítette azt a korábbi határozatát, amelyben megsemmisítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatának szabálysértéssé minősítéséről szóló törvényi rendelkezést, és most elrendelte a jogerős határozattal lezárt szabálysértési ügyek felülvizsgálatát.

Az AB november 13-án közölte, hogy alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvény említett rendelkezését. A testület megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elkobzásása.

Ezt a határozatot egészítette ki most az Alkotmánybíróság, miután korábban nem rendelkezett a már lefolytatott szabálysértési eljárásokban jogerősen lezárt ügyek felülvizsgálatáról - olvasható az AB honlapján szerdán közzétett kiegészítésben.

Az Alkotmánybíróság most elrendelte a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 186. paragrafusa alapján lefolytatott és jogerős határozattal lezárt szabálysértési eljárások felülvizsgálatát.

A kiegészítéshez Pokol Béla alkotmánybíró különvéleményt fűzött, amelyben azt írta, nem ért egyet "a többségi határozatnak nemcsak a rendelkező részével, hanem magával a határozat meghozatalával sem".