Sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők

Vágólapra másolva!
A kétórás sztrájkot január 24-re hirdették meg, a munkakörülmények ellen tiltakoznak majd.
Vágólapra másolva!

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) szerdai küldöttközgyűlése munkabeszüntetésről döntött: a kétórás sztrájkot január 24-re hirdette meg.

Az MOSZ azzal indokolta a döntést, hogy a munkáltató elutasította a kollektív munkaügyi vitára tett kezdeményezést a munkakörülmények javításáról.

A szakszervezet csütörtökön elkezdte a sztrájktámogató aláírások gyűjtését a mozdonyvezetők között. A szakszervezet a követelések jogszerűségének megállapítását előzetesen megkéri a bíróságtól, és továbbra is kész a tárgyalásokra - közölte a MOSZ.

A mozdonyvezetők munkaügyi vitát kezdeményeztek a munkakörlényeikről, de a MÁV-Trakció ettől elzárkózott. A honlapon olvasható tájékoztatás szerint ezért hirdetett munkabeszüntetést a szakszervezet.

A január 24-re tervezett kétórás, a személyszállítást érintő sztrájk után kétnapos munkabeszüntetést tartanának január 29-30-án. Ezt január 31-én kétórás, február 7-8-án pedig kétnapos sztrájk követné az árufuvarozásban. A február 11-től 15-éig tartó munkabeszüntetés ismét a személyszállítást, a február 18-tól 22-éig tartó pedig az árufuvarozást érintené. Február 25-én nulla órától kezdődne a határozatlan ideig tartó sztrájk a személyszállítás és az árufuvarozás területén is.

A mozdonyvezetők többek között azt követelik, hogy legyen klíma a vonatok vezetőfülkéiben, kérik, hogy a vezetőállásokat védjék az egészségre káros erős huzattól, illetve azt, hogy a vasúttársaság lássa el megfelelő minőségű járművezetői székkel valamennyi saját és általa üzemeltetett járművet, így biztosítva a mozdonyvezetők egész testére ható káros rezgések elleni védelmet.