Mindenkit hazaküldtek Ferihegyről, ma már nem nyit ki a reptér

Vágólapra másolva!
Délben műszaki hiba miatt bezárták a Liszt Ferenc repülőteret, miután az irányítótoronyban műszaki hiba keletkezett. A reptér órákig nem fogadott és indított járatokat, és megtelt utasokkal. Délután három óra előtt mindenkit hazaküldtek, és bejelentették, hogy ma már nem is nyit ki a reptér. Az érkező járatok más közeli reptereken - például Bécsben és Pozsonyban - szállnak le.
Vágólapra másolva!

Műszaki hiba miatt bezárták a budapesti Liszt Ferenc repülőteret pénteken nem sokkal dél előtt. Az Airportal.hu című légiközlekedési portál úgy értesült, hogy egy hővezeték tört el a repülőtéri irányítótoronyban, annak következtében sérült meg az elektromos rendszer. Emiatt a rádiókommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak. Az érkező és induló repülőjáratokat az időjárási viszonyokról és a repülőtér állapotáról tájékoztató adás is szünetel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

További képekért kattintson!

A repteret dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba miatt - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Hardy az [origo]-nak azt mondta, a hiba miatt nincs áram az irányítótoronyban. A teljes repülőtéri szolgálat dolgozik a hiba elhárításán, de akkor azt még nem tudta megmondani, hogy ez meddig tart. Délután három óra előtt azonban már a hangosbeszélőn jelentették be a várótermeket zsúfolásig megtöltő utasoknak, hogy pénteken már nem is nyit ki a reptér. A reptér a tervek szerint szombaton délelőtt 10 órakor nyit ki újra - mondta Hardy Mihály az MTI-nek. Hozzátette: a műszaki hiba elhárításán dolgoznak, a repülés biztonsága és az irányítótorony műszereinek megbízhatósága elsődleges, ezért döntöttek a bezárás mellett.

Hardy pénteken késő este azt nyilatkozta, egyelőre úgy tűnik, jól halad a munka ezért a szombat délelőtti nyitás tartható. A szakemberek egész éjjel dolgozni fognak, az elektronikus rendszereket egyenként kapcsolják vissza és tsztelik. A leállás mintegy 7500 utast érintett, közülük mintegy harmincan kénytelenek a repülőtéren tölteni az éjszakát, róluk a Budapest Airport és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gondoskodik - tette hozzá a szóvivő.

Bécsbe, Pozsonyba viszik az utasokat

A reptér lezárása előtt három gép landolt volna a budapesti reptéren, de csak a Ryanair járatát engedték leszállni, ugyanis a gép fedélzetéről azt jelentették, hogy kevés az üzemanyag. A másik két járatot, a British Airways és a Lufthansa gépét Pozsonyba irányították - írja a portál.

A reptér nem indít és nem fogad járatokat, törölték az összes induló járatot, az érkező gépeket pedig a reptér bezárása óta más repterekre irányítják. Hardy délután egy óra körül azt mondta, hat gép már le is szállt Bécsben. A Wizz Air légitársaság egyik Londonból Budapestre tartó járata Debrecenben szállt le kora délután. A gépet megtankolják, az utasoknak pedig az egyik váróban adtak helyet, de kora délután arról nem tudtak tájékoztatást adni, hogy később milyen módon fognak a géppel utazók eljutni Budapestre.

Mire délután három óra előtt bejelentették, hogy a reptér már nem nyit ki, ezrek gyűltek össze a terminálokon. A helyszínen a reptér dolgozói azt mondták, hogy nagyon súlyos technikai problémáról van szó - jelentette a reptérről délután kettőkor az [origo] újságírója, aki éppen utazni készült. A Ferihegy 2B terminálnál a személyzet egyik tagja két óra körül azt mondta, még legalább két és fél, három órán át zárva lesz a reptér.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

További képekért kattintson!

Tudósítónk szerint összesen egy biztonsági kapun engedték át az embereket, a személyzet egyik tagja szerint azért, mert ugyan minden kapu rendben van műszakilag, de azt az utasítást kapták, hogy csak egyet használhatnak, mert nem akarnak túl sok embert beengedni a reptérre. A hangosbeszélő is bemondta két óra körül, hogy a terminál kezd túlzsúfolódni, ezért azt kérték az emberektől, hogy az indulási oldalról menjenek át az érkezési oldalra, de tudósítónk szerint erre senki nem hallgatott. Az egyes járatokról nem tudtak tájékoztatást adni, az utasoknak azt mondták, hogy próbálják a légitársaságoktól megtudni, hogy elindul-e majd a járatuk, vagy sem.

Szombat reggelig várhat, aki utazna

A hangosbeszélőn keresztül délután három óra előtt közölték a várakozó utasokkal, hogy a reptér pénteken már nem nyit ki. "Több ezer ember tolong, mindenki ki van akadva" - jelentette tudósítónk, aki szerint ezen kívül semmilyen tájékoztatást nem kaptak az utasok, csak annyit mondtak nekik, hogy a légitársaságok irodáiban próbáljanak információt kérni a továbbiakról.

Hardy Mihály azt mondta, azok az utasok, akiknek délutánra, estére szól a jegyük, semmiképpen ne menjenek ki a reptérre, érdeklődjenek légitársaságuknál, és a repülőtér weboldalán keressék a legfrissebb információkat. A reptéren ragadt - nem tömeges számú - utasok ellátásáról a légitársaságok és a Budapest Airport gondoskodik - tette hozzá.

A felszólítás ellenére az utasok nem hagyták el a repteret, a bejelentés után egy órával még mindig több száz ember várakozott a reptéren - jelentette az [origo] tudósítója. A Ryanair azt mondta az utasainak, hogy át lehet foglalni a jegyeket más napokra, de csak ma, pénteken, aki ma nem intézi ezt el, az elesik a lehetőségtől. A légitársaságnak nincs irodája a reptéren, így csak az interneten lehet ezt elintézni.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Fotó: Visnovitz Péter [origo]

Kora délután már bécsi fuvart kínált egy férfi a reptéren. További képekért kattintson!

Pozsonyból busszal hozzák az utasokat

A reptér lezárása összesen nyolcvan, 36 érkező és 44 induló járatot érint, a Ryanair göteborgi járata a svéd repülőtér adatai szerint késik, a Wizzair stockholmi járata után a malmöi is Debrecenben száll le. Pénteken kora délutánig három átirányított repülőgép szállt le a Bécs melletti schwechati repülőtéren, de az ügyeletes nem tudta megmondani, hogy melyik járatok voltak ezek.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Wizzair stockholmi járata után a malmöi is Debrecenben száll le. További képekért kattintson!

A pozsonyi repülőtéren négy repülőtársaság összesen hat átirányított járata landolt pénteken délutánig - közölte az MTI pozsonyi irodájával Dana Madunická, a repülőtér szóvivője. A pozsonyi repülőtéren dél körül a Jet 2 légitársaság manchesteri járata, a Ryanair Karlsruhéból és Londonból érkező gépe, a Lufthansa hamburgi járata, valamint a TAP Portugal lisszaboni repülőgépe szállt le. Később, fél három körül szintén Pozsonyban landolt a Ryanair Theszaloníkiből érkezett gépe is. A pozsonyi repülőtér illetékesei délután úgy tudták, hogy a légi kikötő péntek éjfélig kapott felkérést az átirányított járatok fogadására.

A járatokat üzemeltető légitársaságok rendkívüli buszjáratokat indítanak Budapestre az utasoknak.

A reptérzár vis maior, nincs kártérítés

A Liszt Ferenc-repülőtér műszaki okok miatt történt bezárása vis maiornak számít a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint. Molnár Gabriella azt mondta az MTI érdeklődésére, hogy az uniós szabályok erre vonatkozó előírását kell alapul venni. Ezek szerint a légitársaság nem köteles kártérítést fizetni, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni.

Az utazási irodák ugyanakkor segítik az ügyfeleiket a hazajutásban, illetve az átfoglalásban - tette hozzá az elnök. Az uniós jogszabály szerint a légitársaságnak is kötelessége az utast segíteni az átfoglalásban, ha az új légijárat indulási időpontja - ésszerű számítás szerint - legalább a törölt járat tervezett indulását követő nap.