Tél tábornok a parlamentben támad

Vágólapra másolva!
Az év egyik legfontosabb szavazásával, a jövő évi költségvetés elfogadásával folytatja munkáját hétfőn a parlament, amely emellett a héten az új Polgári törvénykönyv módosítóit és a Nemzeti Dohánybolt kialakításának szabályait is megszavazza. A kétnapos ülésen azért vidámabb percekre is számíthatunk: egy szocialista képviselő Tél tábornokot emlegeti, a volt jobbikos szóviccel támadja le a vidékfejlesztési minisztert, és meglepő módon egy fideszes polgármester fakad ki a járhatatlan utak miatt. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legtöbbeket érintő szavazás

Hétfőn törvénybe foglalják a képviselők az összes megszorító intézkedést, amelyről Orbán Viktor és Matolcsy György beszélt az elmúlt hetekben. A képviselők ugyanis megszavazzák a 2013-as költségvetést. A száraz tények: a jövő évi hiányt 2,7 százalékosra tervezi a kormány, a tartalék 400 milliárd forint lesz, és a kormány számításai szerint 2013-ban közel 1 százalékkal nő a magyar gazdaság. A részletekért kifejezetten ajánljuk ezt a cikkünket, amelyben a költségvetés főbb pontjairól, és a több mint 800 milliárdos megszorító intézkedésről is olvashatnak. A számfetisiszták ráadásul egy kiváló összefoglaló táblázatot is találhatnak a cikkben.

A legzavarbaejtőbb pont

A költségvetés mellett még egy súlyos kérdésről kell dönteniük a képviselőknek hétfőn: napirendre vegyék-e a Magyarországi Lectorium Rosicrucianum Egyesület egyházként történő elismeréséről szóló népi kezdeményezést. Az internet csodájának köszönhetően ki tudtuk deríteni, hogy az Arany Rózsakereszt Nemzetközi Iskolájáról van szó, amely a honlapjukon szereplő leírás szerint abban segít, hogy "kapcsolatot teremtsünk azzal az aranyfonallal, amely megtört valóságunk labirintusából az Igazság felé vezet". Igazából meglepődnénk, ha napirendre venné a parlament ezt a kezdeményezést, bár szívesen meghallgatnánk például Semjén Zsolt doktor elemzését az aranyfonálról.

A legnagyobb mentések

Két fideszes képviselő mentelmi ügyéről is szavaz hétfőn a parlament. Simon Miklós nyírbogáti polgármester idén májusban, Pócs János, Jászapáti első embere pedig júliusban fogalmazott úgy, hogy kapásból feljelentették őket rágalmazásért. Igazából bele se merünk gondolni, hogy milyen dolgok történhetnek a nyírbogáti és a jászapáti képviselő-testületi üléseken, és milyen mondatokra kapták fel a fejüket a feljelentők. Ez valószínűleg soha nem is fog kiderülni, mert az illetékes mentelmi bizottság nem javasolja a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, és ezzel nyilván a fideszes többség is egyet fog érteni. Vagyis ezek a rágalmazási ügyek nem jutnak a bírósági elé.

A legirritálóbb kérdés

Ha összeállítanánk egy tiltólistát arról, hogy milyen körülményes és közhelyes kifejezéseket kellene kiírtani a magyar közbeszédből, a "taláros testület", "a száguldó cirkusz" és a "lánglovagok" mellett előkelő helyre kerülne a "Tél tábornok" kifejezés is. Az már biztos, hogy Varga László MSZP-s képviselőt nem vennénk be a bíráló bizottságba, ugyanis az emberi erőforrások miniszterétől ezt kérdezi hétfőn: "Tél tábornok a fagyhalál ellen?". Halász Jánosnak ezután nem is kell majd elmúltnyolcéveznie. Fölösleges.

A legviccesebb kedvű képviselő

A Jobbikból tavasszal kizárt, Szegedi Csanáddal is összeakaszkodó képviselő, Endrésik Zsolt, úgy tűnik, vicces kedvében van. A vidékfejlesztési minisztert ugyanis egy szóviccel támadja le interpellációjában: "Gombamód szaporodó problémák a magyar gombatermesztésben?". Reméljük, Fazekas Sándor vagy államtitkára, Budai Gyula méltó poénnal készül visszavágni.

A legmeglepőbb kifakadás

Tóth József, Tiszanána fideszes polgármestere nyilván a héten is hazavezetett a parlamentből községébe, ahogy ezt már több százszor megtette az elmúlt években. Viszont ezúttal elszakadhatott nála a cérna, amikor ráhajtott a 31-es, majd a 3212-es számú főútra, és megint csak zötykölődött, és kerülgethette a kátyúkat. "Ebből elég" - gondolhatta, és kifakadását a parlementi jegyzőkönyv is meg fogja örökíteni. A fideszes képviselő egyenesen Németh Lászlónénak szegezi ezt a kérdést: "Miért járhatatlanok a dél-hevesi utak?". Persze nagyon elképzelhető, hogy csak annyi választ kap a minisztertől vagy inkább Fónagy János államtitkártól, hogy a dél-hevesi utak is Gyurcány és persze Bajnai kormányzása alatt mentek tökre.

A legnagyobb aggodalom

Megint több ellenzéki képviselő küzd a legnagyobb aggódó címért, és nehéz a választás, mert a fiatalokért, a közfoglalkoztatottakáért és egy véradóállomásért is szót emelnek a politikusok. Az LMP szokás szerint Szél Bernadettet nevezte a versenybe, ő a közmunkaprogramok érdemi felülvizsgálatának elmaradásán kesereg majd. Az MSZP-s Varga Zoltánt az bántja, hogy bezáráják "a jól működő véradóállomást" Orosházán. Az eheti győztesünk mégis a jobbikos Farkas Gergely, aki a fiatalok külföldre vándorlását egy remek retorikai érzékkel megszerkesztett kérdésbe csomagolta: " Egy, azaz egy éve nem tudják megalkotni a Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2012-2013. évekre vonatkozó cselekvési tervét. Ha ilyen a Kormány hozzáállása és alkalmassága, akkor miért csodálkoznak azon, hogy a fiatalok külföldre mennek?".

Ami lesz még: dohánybolt és Ptk.

A költségvetés elfogadása mellett több ügyben is zárószavazást tart a parlament. A képviselők például hétfőn megszavazzák Lázár János és más fideszes képviselők javaslatát a Nemzeti Dohánybolt kialakításának szabályairól, és szavaznak a Magyary Egyszerűsítési Programról szóló javaslatról. Ez utóbbiba csempészte a fideszes Papcsák Ferenc azt a javaslatát, amely kibővítené az államfők özvegyének adható juttatásokat, és ezzel jelenleg kizárólag Mádl Dalmának kedvezne. A képviselők emellet megkezdhetik az alaptörvény harmadik módosításának tárgyalását, ez a földtörvényt betonozná be az alkotmányba. Kedden az új Polgári törvénykönyv módosítóiról is döntenek a képviselők.