Bizsergő diákok várják Orbánt

ELTE TTK, hallgatói tiltakozás, A Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumának résztvevői a Kossuth téren
Vágólapra másolva!
Szerdán újabb tiltakozásra készülnek a hétfőn két hidat lezáró egyetemisták. A kormány által letagadott tandíj ellen tüntetők Orbán Viktort is várják. A hétfői akció a résztvevők szerint felemelő volt, sokan spontán csatlakoztak, de volt olyan is, aki a hídfoglalás előtt még lezavart egy zárthelyi dolgozatot. Mindenki érzi, hogy a jövőjéről van szó, délután visszatérnek a mérges egyetemisták.
Vágólapra másolva!

"Nagy élmény volt, amikor megérkeztek a dobosok, iszonyú hangulatot teremtettek" - így emlékezett a hétfői diáktüntetésre egy egyetemista. Szerinte érdekes, hogy nem váltak kaotikussá az állapotok, annak ellenére, hogy az ELTE lágymányosi kampuszában található Gömb aula elhagyása után spontán folytatódtak az események. A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) ifjúsági tagozatában tevékenykedő diák szerint miután kiderült, hogy az aulát el kell hagyniuk, mindenki éljenzéssel fogadta, hogy változott a terv, elfoglalják a Petőfi hidat.

Az államilag finanszírozott egyetemi és főiskolai helyek számának radikális csökkentése miatt hétfőn több városban is tüntettek a diákok. Budapesten két hidat is elfoglaltak egy időre, és végigvonultak a városon, érintve a Parlamentet. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a kormány a múlt héten drasztikusan lecsökkentette az államilag támogatott felsőoktatási helyek számát, ami lényegében azt jelenti, hogy a nagy többség számára fizetőssé teszi a felsőoktatást 2013-tól. A kormány ezt nem ismeri el, azt állítja, a fiataloknak előbb-utóbb be kell látniuk, hogy a változtatások a javukat szolgálják.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A diákok ma délután négy órakor újra találkoznak a Műegyetemen. A HÖOK Facebook-oldalán eddig több mint 5 ezren csatlakoztak. A pontos programról nem sokat tudni: a szervezet egyik elnökségi tagja az [origo]-nak csak annyit tudott megerősíteni, hogy szerdán délután négy órakor a BME főépületében kezdődik a rendezvény, ahol várhatóan a HÖOK tagjain kívül a megmozduláshoz csatlakozó szervezetek is felszólalnak majd. Nagy Dávid HÖOK-elnök azt mondta: rektorokat és oktatókat is meghívtak a holnapi rendezvényre, többen közülük vissza is jelezték részvételüket. A BME aulájában tartott rendezvényt másfél-két órásra tervezik, hogy utána ismét vonulnak-e, vagy elfoglalják a termeket, közfelkiáltással döntik majd el a helyszínen. A HÖOK meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki levélben reagált nekik, és azt állította, hogy a kormány előre megmondta, mire készül.

A diákok hétfőn séta közben buzdították társaikat a szerdai tüntetésre. Egyikük azt mondta: addig csinálják, amíg a kormány észre nem veszi, hogy a felsőoktatást nem lehet átszervezni a hallgatók nélkül, azt azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy a fiataloknak demokratikus eszközökkel kell kiállniuk a jogaikért. A hétfő esti tömegben azt tapasztalta: mindenkinek az volt a véleménye, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak le kell mondania. A fiú szerint az is sok mindent elárul, hogy alig egy este alatt több mint ezren - köztük zenekarok is - csatlakoztak a JESZ által megfogalmazott pontokhoz, amelyekben többek között a röghöz kötés eltörlését és az oktatási államtitkár lemondását követelik.

"Összekovácsolja a fiatalokat a közös ügy" - mondta az egyetemista, aki több új ismerőst is szerzett hétfő este, néhányukkal már az esemény után be is jelölték egymást a Facebookon. Azoknak is örült, akik otthon ültek, és onnan buzdítottak, és látott a tömegben tanárokat is, ami szintén jó érzés volt. Neki ez volt élete első tüntetése, de azt mondja, megy a következőre is. "Szerdán még többen leszünk, tudják meg a világon mindenhol, hogy a magyar fiatalok harcolnak a felsőoktatás szétverése ellen".

"Egy kicsit mást vártam, arra készültem, hogy egy vagy több termet fogunk elfoglalni" - mesélte az ELTE egyik kommunikációszakos hallgatója. Már a Hallgatói Hálózat február 15-ei tüntetésén is részt vett, a tegnapi megmozdulás szervezésében is szerepet vállalt. Ő a februárinál radikálisabb akciót várt, és úgy érzi, ez teljesült is. "A vonulással és annak belengetésével, hogy az utcai tüntetésekből rendszer lesz, elég jó ellenállási formát sikerült találnunk" - mondta.

"Miután kiderült, hogy az épület üzemeltetése a Gömb aulát elzárja az egyetem többi részétől, felvetődött, hogy az aulában éjszakázunk. Erről végül azért tettünk le, mert felmerült, hogy az ott tárolt veszélyes anyagok miatt tűzriadót nyomnak be, és kivisznek mindenkit a tűzoltók. Végső soron azt gondolom, nem baj, hogy elmaradt az egyetemfoglalás" - mesélte hétfő esti élményeit. Úgy emlékszik, hogy összesen négy alternatíva merült fel a szervezőkben: a hídfoglalás, a Kossuth térre vonulás, az egyetemen maradás valamint az emberi erőforrások minisztériumának elfoglalása. A lehetőségek közül végül a hídfoglalásra szavaztak a legtöbben. "Tök jól működött ez a közvetlen demokrácia dolog, rossz érzés nélkül el tudtam fogadni a többség döntését annak ellenére, hogy én eleinte a hídfoglalás ellen voltam" - mondta.

A diák szerint izgalmasabbá és rizikósabbá tette a hétfői tüntetést, hogy "benne volt a levegőben a bevihetnek a rendőrök-érzés". "Arra számítottam, hogy felmegyünk a hídra, és majd leparancsolnak minket, nem is értem, hogy ez miért nem történt meg. Tök jó ez a vonulás, tök jó, hogy elkezdtük, nagyon felemelő volt, még jó, hogy megyek szerdán is" - foglalta össze tömören a hétfő este hangulatát Szilárd, aki a tüntetés előtt még lenyomott egy zárthelyi dolgozatot.

Vandalizmusnak nyomát sem láttam, bár a politikai pártok - különösen Novák Előd megjelenése - azért okozott némi feszültséget Szilárd szerint. Nem tudja, hogy pontosan mire számítson szerdán: "négykor találkozó a BME-n, odamegyek, aztán meglátjuk".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Két, jelenleg a felsőfokú szakképzésben tanuló diák egy ifjúsági webmagazin újságírójaként csatlakozott a hétfői megmozduláshoz. "A kinti hangulat nagyon meglepett minket. Látszott, hogy mindenki szeretné érvényesíteni az akaratát, mégis totál békés hangulata volt az egésznek". A fiúk nem tudtak a demonstrációról, a tévében hallották, hogy a diákok elfoglalták a Petőfi hidat, és mivel a Deák tér közvetlen közelében laknak, leszaladtak a térre, mire odaért a menet. Egyikük szerint ezernél is többen lehettek hétfőn a tüntetők, a kis mellékutcákból is tízesével, húszasával csatlakoztak a menethez. A fiúk szerint ez még csak a kezdet, ennek ellenére a szerdai akciótól nem várják, hogy annak hatására a kormány visszavonja majd a keretszámcsökkentésre vonatkozó terveit.

"Tegnap nem személyek mentek egymás mellett kiabálva, hanem beszélgető, viccelődő, nevető csoportokat láttunk" - mondták a fiúk, akik még nem voltak tüntetésen, de tegnap sem érezték, hogy azon lettek volna. Arra a kérdésre, hogy az iskolában mennyire volt téma a tüntetés, egyikük azt mondta: egy vizsgája volt ma, azért ment be, de a dohányzó diákok közül mindenki erről beszélt. "Valami bizsergés elindult az egyetemisták között. Mindenki keresi a lehetőséget a csatlakozásra, hirtelen testközeli lett az egész dolog: érzik, hogy a saját jövőjükről van szó".