Nincsen Rózsa tandíj nélkül

HÖOK, tüntetés, demonstráció a csökkentett felsőoktatási keretszámok miatt, tandíj, tüntető menet
Vágólapra másolva!
A Parlament főbejáratánál rendőrsorfallal nézett szembe több ezer diák, aki a keretszámok csökkentése és a felsőoktatás átalakítása ellen tüntetett szerda este. A hallgatók egy másfél órás, rektorokkal és szakszervezetisekkel közösen tartott fórum után lendültek bele igazán: leállították a forgalmat az Erzsébet hídon és több budapesti főútvonalon, majd beözönlöttek az Országház amúgy lezárt parkolójába. A diákok úgy gondolják, ez továbbra is csak a kezdet - ha a kormány nem vonja vissza a döntését.
Vágólapra másolva!

"Ez ma még nagyobb durranás lesz, mint a hídfoglalás" - mondta magabiztosan délután fél négykor egy zselézett hajú fiú, aki a barátját is elhozta a Műegyetemen tartott hallgatói tüntetésre. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a múlt héten nyilvánosságra került keretszámcsökkentés ellen hirdetett tiltakozó fórumot a Műegyetem aulájában, de a hétfői akciók után minden résztvevő arra számított, nemcsak beszédeket hallgatnak, hanem ismét utakat és hidakat foglalnak le a diákok. (A szerdai demonstrációról szóló percről perce tudósításunkat itt olvashatja.)

A beszédek nem is hozták annyira lázba a hallgatókat. Olyan lassan telt meg a Műcsarnok aulája, hogy még öt perccel a négyórás kezdés előtt is csak bő fél házat láthattak a színpad mögül kukucskáló hallgatói vezetők. "Egy csomó barátom csak az esti vonulásra jön, nagyon számítok egy hosszú tüntetésre, két pulóvert és két zoknit vettem fel" - mutatott a ruházatára egy Corvinusról érkezett diák.

Fotó: Mudra László [origo]
A fórum után utcára tódultak a diákok (Kattintson a galériáért!)

Négy óra körül azért megtelt az aula egyetemistákkal, bár találkoztunk ösztöndíjra áhítozó középiskolással, állását féltő egyetemi tanásrsegéddel, gyerekéért aggódó szülővel, és láttunk egykori hallgatóvezér jobbikost, illetve kormányellenes tüntetésekért rajongó LMP-s képviselőt és Szolidaritás-társelnököt is.

Szabaduljon már el a pokol

A Műegyetemen tartott fórumon először lejátszottak egy videót, amelyet Orbán Viktor egykori tandíjellenes kijelentéseiből vágtak össze. A hallgatók felváltva nevettek és fújoltak a kormányfő mondatait hallva. Ezután egymásnak adták a mikrofont az érdek-képviseleti vezetők, a szakszervezetisek, az oktatók, sőt egy rektort is sikerült a színpadra vinni.

A több mint másfél órán át tartó beszédfolyam lényegét egy mondatban össze lehet foglalni: senki nem fogadja el a keretszámok brutális csökkentését és a felsőoktatás egyeztetés nélküli átalakítását. "Olyan ez, mint egy rossz tanévnyitó, elég a beszédből, menjünk az utcára, és szabaduljon már el a pokol" - súgta oda barátnőjének a hetedik felszólalás közben egy lány. Ezt hallva a mellette álló fiúk is bólogattak.

Fotó: Mudra László [origo]
A fáklyák melegítették a tüntetőket (Kattintson a galériáért!)

Az aulában akkor volt a legnagyobb az ováció, amikor hat óra előtt néhány perccel Nagy Dávid HÖOK-elnök megkérdezte, ki öltözött melegen, mert a Szabadság hídon szeles az idő. Mivel a többség meleg ruhával, néhányan pedig hangulatot fokozó itallal is készültek, nem volt akadálya a vonulásosnak. A HÖOK-elnök aztán kiadta a vezényszót, "mutassuk meg a kormánynak, hogy vége a játszadozásnak, a pöffeszkedésnek", így gyorsan kitódultak a diákok, és elővették a "Nincsen Rózsa tandíj nélkül" feliratú transzparenst.

Nem nézik tátott szájjal a tandíjat

Végül nem a Szabadság, hanem az Erzsébet hídon kelt át Pestre a hirtelen több ezresre duzzadt tömeg, és az egyre jókedvűbb diákokat sem a hideg, sem a Gellérthegyre igyekvő autósok dudálása, sem a 18-as villamoson rekedt utasok megvető pillantása nem zavarta. Időközben többen arról vitatkoztak, elérhetnek-e egyáltalán valamilyen eredményt azzal, ha kétnaponta megbénítják a közlekedést a budapesti csúcsforgalomban. Egy egyetemista lány szerint a kormány döntéseit az elmúlt két és fél évben mindenki csak tudomásul vette, "a diákok viszont nem nézik tátott szájjal a tandíjat, és megmutatják, hogy a kormány túlment minden határon."

Egy másik, Corvinusra járó lány szerint nem önmagában a fizetős felsőoktatással van baj, hanem azzal, hogy "minden előzmény és egyeztetés nélkül tízezreket szorítanak ki az egyetemekről". Több egyetemista hozzátette, ez a tüntetés már nemcsak a keretszámokról, hanem a hallgatói szerződésről, a röghöz kötésről és az egyetemek autonómiájáról is szól. "Orbán Viktor és Hoffmann Rózsa nem ért a szép szóból, most majd láthatják, hogy miattuk fordul fel a főváros" - mondta egy fiú, akit a társai kétszer is megdicsértek, milyen jól nyilatkozott.

Fotó: Mudra László [origo]
Az Erzsébet hidat is elfoglalták (Kattintson a galériáért!)

Már megint 56-ot akarnak?

A diákok Pesten először a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz vonultak, ahol a portás bezárta a külső vasajtót. Néhányan dörömbölni kezdtek, de a társaik meggyőzték a felindult fiatalokat, hogy Matolcsy György "valószínűleg karácsonyi ajándékot vásárol valahol, és nem az irodájában gubbaszt". A tüntetők, akik leggyakrabban a "Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra" rigmust skandálták, negyed nyolckor érkeztek a Kossuth térre. A Parlamentnél kisebb tanácstalanságot lehetett látni a hallgatói vezetők arcán, akik felolvasták újra a már tízszer hallott követeléseiket.

Utána hiába skandáltatták azt a diákokkal, hogy "Viktor, gyere ki!", hangosabb volt a "Menjünk be!" rigmus. Néhányan át is ugrottak a parkoló alacsony virágágyásain, és a Parlamentnél vacogó tucatnyi rendőr azt láthatta, pillanatok alatt a főkapuhoz tódul több ezer diák. "Ezek már megint 56-ot akarnak?" - kérdezte még korábban az Erzsébet hídnál egy fejét csóváló idős néni, aki ettől a látványtól még inkább a szívéhez kapott volna.

Legközelebb Hoffmann irodájába mennek

A parkolóban rögtön megjelent a készenlétben várakozó több tucat rendőr, és élő sorfallal akadályozták meg a felhevült diákokat, hogy hallgatói fórumot tartsanak a Szent Korona mellett elterülő puha bársonyszőnyegen. A HÖOK vezetőinek arcán nem az indulatot, hanem az idegességet és az ijedtséget lehetett látni ekkor, ugyanis amint Nagy Dávid ezt többeknek mondta, "ez nem volt tervben". A HÖOK-elnök ezért próbálta kiterelni a diákokat a parkolóból, de ez csak lassan sikerült.

Fotó: Mudra László [origo]
A Parlament parkolójában rendőrsorfallal néztek szembe(Kattintson a galériáért!)

Végül a hideg megoldotta, amit a HÖOK-vezetőknek nem sikerült: nagyjából egy óra után az egyre jobban fázó és unatkozó diákok nagy része úgy döntött, inkább egy fűtött kocsmában szidja tovább Orbánt és Hoffmannt. Pár százan pedig a Corvinus Egyetemhez mentek, hogy ott tartsanak hallgatói fórumot, a rektor azonban lezárta előttük a bejáratot. Tíz óra után nem sokkal így kissé csalódva indultak haza az ott lévő diákok.

Néhány tüntető hallgató és középiskolás azt mondta, "második nekifutásra" jó eredmény, hogy már a Parlament parkolójába jutottak. Egy mosolygó, fáklyát cipelő fiú hozzátette: "Ez így egyre nagyobb figyelmeztetés a kormánynak, és ha kell, legközelebb Hoffmann Rózsa irodáját rohamozzuk meg".

A tüntetésről szóló tudósításunkat itt olvashatja!

Itt pedig megnézheti, hogyan vonultak a diákok Budapesten.