Engedményekkel tenné vonzóbbá a kormány a diákhitelt

Vágólapra másolva!
A hét elején felmerült lehetőséget elvetve mégsem csökkenti le a kormány a diákhitel 2 kamatát, hanem türelmi időszakkal és felfüggeszthető törleszéssel teszi vonzóbbá a hallgatók számára a konstrukciót - értesült az [origo]. A szerdai kormányülésen Orbán Viktor információink szerint a hallgatói tiltakozások ellenére ismét egyértelművé tette, hogy a kormány önfinanszírozó felsőoktatás megteremtésére törekszik, amelyben néhány speciális kivételtől eltekintve akár egyáltalán nem is lennének államilag támogatott férőhelyek.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi felvetésével szemben mégsem csökkenti nulla százalékra a kormány a diákhitel 2 kamatát - tudta meg az [origo] a kabinet szerdai ülése után kormányzati forrásból.

A kamatcsökkentés ötlete - ahogy arrról korábbi cikkünkben beszámoltunk - a múlt héten bejelentett drasztikus keretszámcsökkentés miatti hallgatói tiltakozások miatt vetődött fel a hét elején. Az egyébként is alacsony kamat nullára szállításával a kormány eredetileg azt akarta igazolni, hogy senkit nem ér hátrány azzal, hogy drasztikusan csökkennek az államilag támogatott férőhelyek, hiszen a diákhitel 2 segítségével mindenki fizetni tudja majd tanulmányai költségeit, sőt, kifejezetten megéri a kamatmentessé tett hitelből finanszírozni a tanulmányokat.

Hitel helyett költségtámogatás?

A szerdai kormányülésén információink szerint végül Orbán Viktor miniszterelnök kardoskodott a kamatszint megtartása mellett. A kormány ehelyett egyéb kedvezményekről döntött annak érdekében, hogy vonzóbbá tegye a hallgatók körében eddig került, totálisan népszerűtlen diákhitel 2 konstrukcióját: a hitel törlesztését például csak egy 3 éves türelmi időszak után kell megkezdeni, de ha a hallgató ezután sem tudott elhelyezkedni, akkor mindaddig nem kell törlesztenie, amíg állást nem szerez. Ha pedig valaki időközben vesztíti el a munkáját, akkor a munkanélküliség időtartamára felfüggeszteheti a hitel törlesztését addig, amíg újra el nem helyezkedik.

A könnyítésekkel a hallgatók jövőjükkel kapcsolatos félelmeit akarja eloszlatni a kormány, a Diákhitel Központ közelmúlbeli felmérése szerint sokan ugyanis azért nem merik igényelni a hitel-lehetőséget, mert attól félnek, hogy az egyetem elvégzése után nem tudnak elhelyezkedni és nem tudják majd miből törleszteni adósságaikat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter információink szerint azt is felvetette, hogy a diákhitelt kereszteljék át "hallgatói költségtámogatássá", ami már hangzásában is sokkal kevésbé riasztó, mint az eredeti, amelyben benne van a "hitel". Ezt végül is leszavazták, a konstrukció azonban várhatóan így is új neve kap: állami diákhitel lesz a neve.

Állami hely nélküli rendszer a cél

A nagy vihart kavart keretszámokról információink szerint nem született döntés a kormányülésen. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek a jövő heti kormányülésre újabb verziót kell készítenie, amelyben a korábbi verziótól eltérően szakmacsoportonkénti kvóták alapján lennének leosztva az államilag támogatott, illetve a részösztöndíjas helyek.

A kormányülésen Orbán Viktor információink szerint a hallgatói tiltakozások ellenére is kiáltt a megkezdett átalakítások mellett és hangsúlyozta, hogy a kormány önfinanszírozó felsőoktatás megteremtésére törekszik, amelyben néhány speciális kivételtől eltekintve akár egyáltalán nem is lennének államilag támogatott férőhelyek.

A "nullás verzió" korábbi információink szerint már a múlt héten bejelentett keretszámvágás előtt is felmerült, annak megvalósítása esetére a számháborúra rálátó források szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a lemondását is kilátásba helyezte. A lépés mostani bevezetésétől végül is letettek.