Fábry is kiállt Gulyás Gábor mellett

Vágólapra másolva!
Több mint ötven művész és közéleti személyiség nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a Műcsarnok nemrég lemondott igazgatója, Gulyás Gábor mellett. Az aláírók között van Fábry Sándor humorista és Bukta Imre képzőművész is, aki csütörtök este performanszt tartott a Műcsarnok függetlenségének csorbítása ellen.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője november 26-án mondott le posztjáról, mert nem értett egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje 2013 januárjától megváltozik. A kormány novemberi határozata szerint a Műcsarnok épületének tulajdonjoga január 1-jétől a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerül, a kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben pedig egyetértési joga lesz az MMA elnökének.

A nyilatkozat aláírói hangsúlyozták, hogy a Műcsarnok magas színvonalú, fontos társadalmi és művészeti kérdések mentén rendezett kiállításai érdemi hozzájárulást jelentettek a kortárs magyar kultúrához. "Az igazgató lemondása ezért fájdalmas veszteség, de teljességgel érthető döntés - következetessége példamutató. Szolidárisak vagyunk vele" - írták a nyilatkozatban.

Az aláírók között szerepel többek között drMáriás képzőművész, zenész, író, Fábry Sándor humorista, feLugossy László képzőművész, Gerber Pál képzőművész, Gergye Krisztián táncos, koreográfus, György Péter esztéta, Hajdu Szabolcs filmrendező, Heller Ágnes filozófus, Hörcher Ferenc esztéta, Kemény István költő, Kepes András újságíró, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Schilling Árpád rendező, Szűcs Attila festő, Tarr Béla filmrendező, Térey János költő, író és Vidovszky László zeneszerző.

A nyilatkozatot aláírta a Műcsarnok épületének tulajdonjogát 2013. január 1-től átvevő Magyar Művészeti Akadémia több tagja (Ekler Dezső építész, a képzőművész Bukta Imre, Lovas Ilona, Jovián György), valamint a tagságáról frissen lemondott Fehér László festő is.

Bukta Imre performanszt tartott

Csütörtök este Tiszteletadás elődeimnek és kortársaimnak a szabad és tiszta művészetért címmel mutatott be performanszt Bukta Imre képzőművész a Műcsarnokban, ezzel is kiállva Gulyás Gábor, az intézmény év végén távozó igazgatója mellett.

Bukta Imre egy falusi vallási ünnepet egyedi módon ült meg: a mezőszemerei méregraktár bejáratánál állt vigyázban. Erről készült a Tiszteletadás elődeimnek Sarlós Boldogasszony napján 1-2. című képpár, amelynek kivetített változatából az előadás alatt eltűnt az akkori Bukta Imre alakja, a fehér sziluettbe pedig bárki beállhatott, miközben Claude Monet-től Borsos Lőrincig több száz véletlenszerűen kiválasztott képzőművész neve hangzott el.

A művész a képek utóéletéről az előadás után elmondta, hogy azokat még a szocializmus idején nyomtatásban akarta megjelentetni, de a gyanakodó cenzor részletesen kikérdezte a fotók minden apró részlete - például egy tetőn heverő tégla - jelentéséről, végül pedig azért nem engedte megjelenni a munkákat, mert véleménye szerint egy művész nem úgy néz ki, mint Bukta.

"Ma szabadon alkothatok, de nem szabad, hogy olyan világ jöjjön el, amiben valaki ismét megkérdezhetné, mit jelent a fejem felett látható tégla" - vont párhuzamot a jelennel a képzőművész, majd elmondta, hogy performanszával a mai rossz közérzetre reagált, amelyben rossz képzőművésznek lenni is.

Bukta Imre hangsúlyozta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a Műcsarnokot az állam 2013. január 1-jén átadja a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA), mert ezzel sérül az intézmény függetlensége. "Engem mint MMA-tagot nem kérdeztek meg, egyszer csak szembesültem a döntéssel" - idézte fel a művész, aki ennek ellenére az MMA-ból nem kíván kilépni, mert ezzel az aktussal állást foglalna az akadémia tagjai ellen is.