Pécs adósságának a felét átvállalja az állam

Vágólapra másolva!
Az adósság elleni küzdelem következő lépéseként a kormány részben vagy teljesen átvállalja a települések tartozásait. Pécs mintegy 44 milliárd forintos adósságának legalább a felét vállalja át az állam.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Pécs vezetőivel az adósságrendezésről folytatott megbeszélést, melyet követően jelezte: az átvállalt adósság pontos összegét a február 15-ig tartó egyeztetéseken határozzák meg.

"Óriási pénzről beszélünk. Szeretnénk, ha a konszolidáció megsegítené a várost, annak vezetését és minden egyes lakosát" - tette hozzá a belügyminiszter. Hangsúlyozta ugyanakkor: elvárás, hogy a jövőben ne következzen be ilyen mértékű eladósodás.

A belügyminiszter a kormány egyik fő céljának nevezte, hogy az adósság elleni küzdelem keretében az ország és a lakosság után ezúttal az önkormányzatok adósságát csökkenti. Az állam az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát teljesen, az ennél nagyobbakét, a helyi bevételeket is figyelembe véve, akár 70 százalékos mértékben vállalja át.

Pintér Sándor magyarázata szerint ennek azért most jött el az ideje, mert januárban lép hatályba az új önkormányzati törvény és a kormány szeretné, ha a települések nem ekkora terhekkel kezdenék a következő évet, és vezetőik teljesíteni tudnák a lakosságnak tett ígéreteiket.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a kormány döntése óriási lehetőség Pécs számára. A konszolidációval a gazdálkodás könnyebbé válik, és új perspektívák nyílnak meg a város előtt. Emlékeztetett rá, hogy a baranyai megyeszékhely az elmúlt tizenkét évben "durván" eladósodott, az okainak feltárására még vizsgálóbizottság is alakult. A politikus megjegyezte: 2009-ben, amikor másodszor választották meg polgármesternek, az adósság összege már 33-35 milliárd forint volt.