Betörtek a szomszédhoz!

bűnügyi ponttérkép
Vágólapra másolva!
Azt hitte, hogy nyugodt környéken lakik, ahová csak elvétve jutnak el útonállók, betörők és tolvajok? Itt az ideje, hogy szembesüljön a meztelen igazsággal! A rendőrség új bűnügyi térképet hozott nyilvánosságra, amelyen utcákra lebontva is meg lehet nézni, mennyi lopás, erőszak, betörés és más bűncselekmény történt az elmúlt egy évben.
Vágólapra másolva!

Budapest második kerületében lakom, kifejezetten nyugodt környéken. Öt év alatt egyetlen rossz élményem volt, valaki betörte a kocsi ablakát, és kitépte a rádiót. Akkor is arra gondoltam, én voltam a hülye, miért nem álltam be a kertbe, vagy legalább miért nem vettem ki a rádiót a kocsiból. Semmi kétségem nem volt afelől, hogy a környék szupernyugis, ilyesmi csak akkor történhet, ha az ember kihívja maga ellen a sorsot.

A rendőrségi statisztikák eddig bonyolultak voltak. Eleve hozzájuk jutni sem volt egyszerű, ráadásul csak a befejezett nyomozásokkal feltárt bűncselekmények szerepeltek bennük, azaz nem igazán tükrözték, mennyire biztonságos a város, hol vannak a veszélyes helyek, melyik környéket érdemes elkerülni. A rendőrség mától váltott egy nagyot, és nyilvánosságra hozott egy teljesen újfajta bűnözési statisztikát.

Ez két perc alatt meggyőzött arról, hogy ezentúl nem fogom a véletlenre bízni a dolgot. A mi nem túl zajos utcánkban több mint 10 bűncselekmény történt január óta közterületen. A közvetlen környékünkön történt hat erőszakos bűncselekmény, volt hat lopás, feltörtek öt kocsit (az enyém nincs köztük, mivel nem tettem feljelentést), másik ötöt elloptak. De volt öt betörés, az egyik közvetlenül a szomszédunkban, két sarokra tőlünk pedig három embert kifosztottak útonállók.

Kattintson a képre a térkép megnyitásához!

Forrás: Police.hu

A bűnügyi térkép eddig is létezett, de nem volt nyilvános. Az ORFK viszont úgy döntött, a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények esetében nyilvánossá teszi. Az adatbázis a Robotzsarunak is nevezett számítógépes rendőrségi nyilvántartáson alapul. Az eddig elérhető rendőrségi statisztika (az Enyübs) csak a befejezett ügyeket tartalmazta, a bűnügyi térképen viszont az elrendelt bűnügyi nyomozások szerepelnek majd, azaz a megoldatlan ügyek is, amelyekből jóval több van, mint lezártakból.

A bűnügyi térképből kiderül, hogy az elmúlt harminc napban, két hónapban, fél évben vagy egy évben hol hány nyomozás indult a legkülönfélébb bűnügyek gyanújával. Meg lehet nézni egy-egy megyét vagy járást, várost, de akár utcára lebontva is elérhetők az adatok. Nemes Zoltán, az országos rendőrfőkapitány főtanácsadója pénteken mutatta be a szombattól élesben is elérhető rendszert.

A bűncselekmények, amelyekre rá lehet keresni, többek közt ezek: közterületen elkövetett bűncselekmények, személy elleni erőszakos bűncselekmények, lopások; vagy ezeknél szűkebb kategóriák, például a betöréses lopások, az autófeltörések, rongálások, rablások vagy kifosztások, garázdaságok. A kereshető bűncselekmények közé nem került be például a csalás, amely sokszor olyan statisztikai adatokat produkál, hogy félreérthetővé válna a térkép. Például lehet, hogy egy csaló tízezer csalást követ el az otthoni számítógépéről, ez pedig nagyon torzítaná a bűnügyi térképet. Érzékeny adat lehet például egy nemi erőszak helyszíne, és hasonló okok miatt a kábítószerrel visszaélés sem szerepel a térképen.

Kétféle térképet lehet megjeleníteni: olyat, amelyen pontokként jelennek meg a bűncselekmények, és olyat, amely egy-egy területre, például megyére vagy járásra lebontva a fertőzöttséget mutatja. Ilyenkor sötétebbre és világosabbra színezett területek jelennek meg a térképen, amelyekből például meg lehet tudni, hogy Budapest melyik kerületében törték fel a legtöbb autót, vagy hogy melyik megyében történt egy adott időszakban a legkevesebb garázda cselekmény. Egyszerre több bűncselekményt is ki lehet választani, ebben az esetben összesített térképet dob ki a rendszer.

Az adatok mindig harminc nappal késleltetve jelennek meg a statisztikában, vagyis egy lehívott térkép a harminc nappal azelőtt érvényes adatokat tartalmazza, hogy az elindult nyomozásokat ne veszélyeztethessék a nyilvános adatok. Nemes Zoltán arról is beszélt, hogy egészen kivételes esetben, ha egy-egy bűncselekmény adatainak nyilvánosságra kerülése hátráltatná a nyomozást, akkor a rendőrkapitányoknak vagy megyei rendőrkapitányoknak joguk lesz egy időre zárolni a vonatkozó adatokat. Nemes Zoltán szerint például nem lenne hasznos, ha egy elkövető, felcsapva a bűnügyi térképet, idő előtt rájönne, hogy már elindult a cselekménye ügyében a nyomozás.

A rendőrség a lakosság, a média, a bűnözéssel foglalkozó társadalmi szervezetek, az önkormányzatok, valamint az ingatlanosok érdeklődésére számít a leginkább.

Félnek a nők Budapesten - itt olvashat arról, hogy milyen óriási különbség van az emberek biztonságérzete és az eddig elérhető rendőrségi statisztikák között.