Orbán: Eltöröljük a keretszámokat

Orbán Viktor diákokkal beszélgetett az Ötkert nevű belvárosi szórakozóhelyen
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint el kell törölni a bizonytalanságot keltő keretszámok rendszerét, és lehetővé kell tenni az ingyenes oktatást azoknak, akik elérnek egyfajta minőségi korlátokat. A Hallgatói Hálózat szerint a "ködös" bejelentés azt mutatja, hogy a kormányfő még mindig nem érti, miről beszélnek a tiltakozó diákok.
Vágólapra másolva!

Diákokkal konzultált szombaton délután Orbán Viktor Budapesten az Ötkert nevű szórakozóhelyen, utána videót töltött föl a Facebook-oldalára, amiben azt mondta, hogy el fogják törölni a keretszámok rendszerét. Mint mondta, egyszerű szabályozásra van szükség, mert a mostani rendszer bizonytalanságot kelt.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Orbán hangsúlyozta, hogy a tervezett változások a most már a felsőoktatásban tanulókat nem érinti, ők a tavalyi szabályok mellett fejezhetik be tanulmányaikat.

Orbán arról is beszélt, hogy az új szabályozásnak világossá kell tennie, hogy azok, akik elérik a minőségi korlátokat, és elszántak a tanuláshoz, azok eladósodás nélkül, ingyen tanulhassanak tovább, ha vállalják, hogy tanulmányaik befejezése után maradnak Magyarországon. Orbán minőségi korlátként a ma érvényes 240 pontos határt említette, de arról nem beszélt, hogy ez mennyi lesz az új rendszerben. Orbán szerint a jövő szerdai kormányülésre már ezen irányelvek mentén fog előterjesztést készíteni a miniszter.

Az [origo] beszélt egy gimnáziumi igazgatóval, aki azt mondta, hogy az elit egyetemekre a jelenlegi szabályozás mellett 430 pont alatt gyakorlatilag lehetetlen bekerülni.

A HaHának ez nem elég

A Hallgatói Hálózat örül, hogy Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnálja, hogy Hoffmann Rózsához hasonlóan "nem érti, miről beszélnek a diákok" - írta a szervezet Orbán Viktor bejelentésére reagáló közleményben. A hálózat azt kifogásolja, hogy a miniszterelnök "ahelyett, hogy szerdán több ezer egyetemista hívásának eleget téve előadta volna ötleteit, ma terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a Facebookon".

"Elfogadhatatlan, hogy a kormány a felvételi jelentkezési határidő előtt két hónappal, tízezrek többéves munkáját és álmait a kukába dobva dobálózik az ország jövőjével. A Hallgatói Hálózat nem azért tiltakozott a keretszámok drasztikus csökkentése ellen, hogy pár héttel a jelentkezési határidő előtt Orbán azt egy még kiszámíthatatlanabb rendszerrel cserélje fel" - áll a közleményben.

A Hallgató Hálózat közli, hogy folytatja küzdelmét a diákok hétfőn elfogadott 6 pontjáért, mivel a kormányfő "kiszámíthatatlan következményekkel járó bejelentése" nem ad garanciát azok teljesülésére. A pontokban egyebek mellett az oktatás átfogó reformja, a keretszámok 2011-es szintre való visszaállítása, a hallgatói szerződés (vagyis a "röghöz kötés") eltörlése szerepel.