Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője

Vidnyánszky Attila rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója figyeli a színészeket Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeménynek próbáján
Vágólapra másolva!
Vidnyánszky Attila lesz a Nemzeti Színház új vezetője - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A színház vezetői tisztségére négyen pályáztak, de csak két pályázó anyagát találták érvényesnek. A jelentkezőket véleményező bizottságból az eddigi igazgatót, Alföldi Róbertet csak egy ember támogatta, és arra jutottak, hogy "más tehetséges jelölteknek is lehetőséget kell adni".
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attilát nevezik ki a Nemzeti Színház új igazgatójának - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn. Az új igazgató megbízatása 2013. július 1-jével kezdődik, és öt évre, 2018. június 30-ig szól.

A pozícióra Vidnyánszky Attila mellett, aki jelenleg a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Alföldi Róbert, a jelenlegi igazgató, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a négy pályázatból csak kettő, Alföldi Róberté és Vidnyánszky Attiláé felelt meg a kiírásban foglaltaknak és tartalmazta a megfelelő mellékleteket, dokumentumokat.

A két jelöltet a pályázat értékelése után egy szakmai bizottság hallgatta meg. A pályázatok és a személyes meghallgatás után a közlemény szerint Vidnyánszkyt a bizottság mindegyik tagja alkalmasnak találta, Alföldi Róbertet viszont mindössze egy bizottsági tag támogatta. Az új igazgató személyéről végül Balogh Zoltán miniszter döntött, a véleményező bizottság javaslatával egyetértésben.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vidnyánszky Attila

"Nem pusztán színház"

A minisztérium közleményében azt írja, hogy a Vidnyánszkyt támogató bizottsági tagok szerint a Nemzeti Színház nem pusztán színház, hanem olyan intézmény, amelynek nemzeti értékeket kell képviselnie, közvetítenie. Ennek markáns megjelenése szerintük a benyújtott pályázatok alapján egyértelműen Vidnyánszky Attilától várható.

A bizottsági vélemény azzal érvel, hogy a közönség az elmúlt öt évben megismerhette az Alföldi Róbert által elképzelt, kialakított színházat, ezért most lehetőséget kell biztosítani más tehetséges jelölteknek is arra, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket. "A debreceni Csokonai Színházban, valamint a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban elért eredményei alapján egyértelmű, hogy Vidnyánszky Attila nem csak rendezőként, hanem intézményvezetőként is rendelkezik a Nemzeti Színház sikeres vezetéséhez szükséges képességekkel, tapasztalatokkal" - írta a minisztérium.

Vidnyánszky korábban már bejelentette, hogy Eperjes Károlyra nemcsak színészként, hanem helyetteseként is számítana a Nemzeti élén.