Ajtót mutatott a kormány a szír diplomatáknak

Vágólapra másolva!
Magyarország szombat óta nem tekinti Szíria törvényes képviselőjének az Aszad-rezsimet, ezért annak diplomatáit felkérték, hogy hagyják el az országot.
Vágólapra másolva!

Az év végéig el kell hagyniuk az országot a budapesti szíriai nagykövetség munkatársainak, miután az Aszad-rendszert eddig Magyarországon képviselő szíriai diplomatákat a magyar kormány többé nem tekinti legitim diplomáciai képviselőknek - közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

Magyarország szombaton a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját ismerte el a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének. Kaleta Gábor úgy fogalmazott, a döntés következtében "Magyarország kormánya már nem tekinti az Aszad-rezsimet a szíriai nép legitim képviselőjének", így az Aszad-rendszert eddig Magyarországon képviselő szíriai diplomatákat sem tekinti legitim diplomáciai képviselőknek.

Emlékeztetett arra, hogy amikor Magyarország a szíriai ellenzéket Szíria törvényes képviselőjének ismerte el, be kellett zárni a jelenlegi damaszkuszi magyar képviseletet. (A romló biztonsági helyzet miatt a külképviselet december 5-én már felfüggesztette tevékenységét.)

Ugyanez történt a budapesti szíriai képviselet esetében is. A Külügyminisztérium felkérte a diplomatákat, hogy az év végéig hagyják el az országot. A kettő szorosan összefügg és következik egymásból - jegyezte meg a sajtófőnök.

A damaszkuszi magyar nagykövetség épületével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a diplomáciai kapcsolatokról Bécsben, 1961. április 18-án aláírt nemzetközi szerződés szerint "ha a két állam között a diplomáciai kapcsolatok megszakadnak, vagy a képviseletet véglegesen vagy időlegesen visszahívták, a fogadó állam köteles - még fegyveres összeütközés esetén is - tiszteletben tartani és megvédeni a képviselet helyiségeit, annak vagyontárgyaival és irattárával egyetemben".