Feszült vitát vívott a HÖOK Balog Zoltánnal

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a felsőoktatásról beszél a kormányszóvivői tájékoztatón
Vágólapra másolva!
Parttalan és feszült hangulatú volt a keddi egyeztetés - állította a HÖOK délutáni közleményében. Érdemi válaszokat és konkrét előterjesztéseket a hallgatók nem kaptak, helyette Balog Zoltán miniszter a Hallgatói Hálózat képviselőinek megjelenését kritizálta.
Vágólapra másolva!

Közleményt adott ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kedd délután, amelyben a Balog Zoltán miniszterrel folytatott tárgyalásukról számoltak be. A közlemény egy feszült hangulatú, de parttalan vitát fest le, amelynek semmilyen érdemi eredménye sem volt.

Konkrétumok híján nem tárgyalni és megállapodni érkezett az elnökség, hanem kérdéseket feltenni - írta a HÖOK azzal érvelve, hogy részletes előterjesztés hiányában nem lehet érdemi egyeztetést folytatni.

A hallgatói szervezet szerint a tárgyalás feszült hangulatú volt, amelyet élezett az is, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kifogásolta, hogy a Hallgatói Hálózat nevű hallgatói civil szervezet delegáltjai is elmentek. A HÖOK elnöke, Nagy Dávid jelezte, hogy az önkormányzat kifejezett kérése, hogy a civilek is részt vegyenek a tárgyaláson.

Az egyeztetés a keretszámokkal indult, de a HÖOK szerint már az elején "parttalanná vált", mert nem esett szó konkrétumokról. A hallgatók ezért inkább felhívták a miniszter figyelmét, hogy a felsőoktatási reform döntései nem voltak előkészítve, nem egyeztettek, és az időzítés is hibás volt.

A Diákhitel 2-t a HÖOK statisztikai adatokkal kritizálta. A hallgatói szerződéseket a szervezet elutasította, az érveikhez az Alkotmánybíróság és az Európai Bizottság kifogásait is felhasználták.